Tekst objavljen: 15.05.2016 16:00        


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je u najnovijem izveštaju o ekonomskim izgledima prognozu privrednog rasta regiona u kom deluje za 2016. godinu u odnosu na predviđanje iz prošlog novembra, mada je ostala pri proceni da će taj rast biti veći nego prošle godine.

Region EBRD-a čeka veći privredni rast

"Posle pet godina kontinuiranog usporavanja, očekuje se da će prosečan privredni rast u regionu skromno ubrzati sa 0,5 odsto iz 2015. godine na 1,4 odsto u 2016. godini", navodi se u izveštaju "Regionalni ekonomski izgledi" koji je danas predstavljen na godišnjoj konferenciji EBRD u Londonu, javlja izveštač Tanjuga.

Ovaj zamajac bi, smatra banka, trebalo da potraje i u 2017. godini, kada će prosečan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) dostići stopu od 2,5 odsto.

EBRD je u smernicama iz novembra prošle godine prognozirao rast regiona od 1,6 odsto u 2016. godini.
Banka je, takođe, izrazila očekivanje da će se recesija u Rusiji završiti ove godine, i da će se ekonomija te zemlje vratiti na stopu rasta od oko 1,0 odsto u 2017. zbog oporavka cena nafte.

"Čak i skroman oporavak bi trebalo da bude dobra vest za susede Rusije", saopštili su predstavnici EBRD-a.
Region centralne Evrope bi, prema projekcijama, trebalo da ubrza rast na nešto iznad 3,0 odsto, jer ultra niske kamatne stope podstiču aktivnost, dok bi Turska, koja je trenutno najveće tržište za EBRD, trebalo da očekuje skok BDP-a od 3,4 odsto u 2017. godini.

Za region istočne Evrope i Kavkaza se predviđa pad BDP-a od 0,2 odsto, što je znatno lošije u odnosu na novembarsku projekciju rasta od 1,4 odsto.

EBRD je ukazao i na rastuće geopolitičke rizike, naročito na Bliskom istoku i u istočnoj Ukrajini, dok je projekciju za zemlje Mediteranskog regiona, koji obuhvata Egipat, Jordan, Maroko i Tunis, drastično revidirao naniže, na rast od 2,9 odsto u 2016. godini u odnosu na ranije predviđenih 4,1 odsto.

"Bivše članice Sovjetskog saveza, kao što su Azerbejdžan, Belorusija i Kazahstan, nastavljaju da imaju poteškoće", dodaje se u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD evropa BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana