Tekst objavljen: 09.04.2015 12:05        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period, odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 7 odsto.

Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 7 odsto

Odluku da nastavi ublažavanje monetarne politike Izvršni odbor je doneo pre svega imajući u vidu da su, pored niske inflacije, dodatno snižena i inflaciona očekivanja, koja su više od godinu dana u granicama cilja, kao i da su i dalje prisutni dezinflatorni pritisci po osnovu niske agregatne tražnje.

Pored toga, inflacija u međunarodnom okruženju je izuzetno niska, čak i negativna u mnogim zemljama. Aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, po oceni Izvršnog odbora, potvrda je usmerenosti nosilaca ekonomske politike ka obezbeđenju dugoročno održivog oporavka domaće ekonomije.

Globalna likvidnost se usled kvantitativnog popuštanja ECB-a povećava, što uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi utiče na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju, konstatovao je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je konstatovao da je rast potrošačkih cena od početka godine uslovljen jednokratnim faktorima, pre svega poskupljenjem voća i povrća i da ne ukazuje na rast inflatornih pritisaka, što potvrđuje i niska bazna inflacija.

Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini godine, čemu će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja 2015

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odluke nbs referenta kamatna stopa nbs referentna kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana