Tekst objavljen: 31.08.2015 10:56        


Tek nešto više od trećine električnog i elektronskog otpada (35 odsto) u Evropi je korektno odloženo i reciklirano, dok najveći deo odbačenih mobilnih telefona, kompjutera i televizora završi na divljim deponijama, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija i Interpola.

Reciklira se samo 35 odsto e-otpada u Evropi

Prema rezultatima tog istraživanja, Švedska i Norveška su na vrhu liste zemalja koje pravilno zbrinjavaju e-otpad i one recikliraju čak 85 odsto tog otpada, dok su na začelju Rumunija, Španija i Kipar sa svega 20 procenata, prenosi Rojters.

Zbog opasnih supstanci koje se nalaze električnim i elektronskim uređajima, kao što su toksični metali (berilijum, kadmijum, olovo, živa...) e-otpad je klasifikovan kao opasan i ne sme završiti u komunalnom otpadu, već mora da se skuplja odvojeno od ostalog otpada.

Studija je pokazala da se većina ilegalne trgovine e-otpadom obavlja u "susedstvu" a ne u dalekim afričkim zemljama kao što se do sada mislilo.

"Većina ilegalne e-trgovine se odvija kod nas, vrata do nas. To je problem nesavesnih ljudi kojih ima svuda. U Evropi ima i dosta krađa elektronskog otpada", kaže je koordinator projekta Džako Husman.

Prema njegovim rečima, 2012. godine u Evropi je reciklirano samo 3,3 miliona tona od 9,5 miliona tona e-otpada. Zbog krađe vrednih komponenti iz e-otpada, kako navodi, Evropa godišnje izgubi oko 1,7 milijardi evra. Husman dodaje da problem predstavlja i to što potrošači ne znaju gde da pronađu centre za odlaganje ovog otpada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-otpak centri za recilkažu reciklaža opasni otpad evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana