Tekst objavljen: 06.07.2019 15:00        


Mlada generacija ne želi da pripada kompaniji. Žele da u svemu vide svrhu. A ako više nisu zainteresovani, odlaze

Recept za rad sa mladima: Nemojte da im šefujete, slušajte ih

Generacija milenijalaca ima i svoju teoriju o postulatima poslovanja. I, očigledno prilagođava je sebi. Kako se ovih dana debatuje na Svetskom ekonomskom forumu u Kini, zaključak je, i to onih koji upravo rade sa milenijalcima, da slušanje bolje "radi" od šefovanja.

Takvo "skromno" vođstvo se isplati, jer pruža obostranu korist:

- Moj nabolji trenutak kao lidera je onda kada mogu nečmu da naučim svoju decu - rekao je dorektor Adeka, Alain Dehaze, otac četvoro dece.

Milenijalci, prva generacija koja je najviše odrastala uz internet i telefon, tokom godina stvarala je dosta negativnih komentara. Zvali su je "ja, ja generacija", zbog selfija, reklamiranja putem interneta, a sada, oni se više doživljavaju kao nelojalna grupa zaposlenih, jer menjaju i pet puta posao pre nego što napune 30 godina.

- To je jedan od izazova ovog sveta koji ide napred - rekao je Alain Dehaze.

- Mlada generacija ne želi da pripada kompaniji. Žele da u svemu vide svrhu. A ako više nisu zainteresovani, odlaze -To ne znači da je rad s mladom generacijom teret, rekao je Dehaze. Naprotiv.

- Mladi koje smo mi zapošljavali kroz programe na određeno razmišljaju o tome "da vidimo šta možemo da promenimo i kako" - rekao je, i dodao da je to vrlo osvežavajuće.

Prema njegovim rečima, izazov će biti za lidere kao što je on da zadrže zainteresovane mlade ljude kako bi ostali i učili i postali otporni.

- Ako je teško ubediti milenijalce da ostanu u korporativnom okruženju, još je teže zadržati ih u vladi - rekao je Al Falsi, ministar obrazovanja.

Pre nego što je i sam postao ministar, vodio je preduzeće za obnovljivu energiju.

Zatim, dodaje on, postizanje kvartalnih ciljeva rasta ili godišnjih ciljeva oko profitabilnosti držali su sve fokusirane, uključujući i mlađe zaposlene. Ali, radeći u vladi, teže je naći takve merljive ciljeve.

- Rad u vladi nije najatraktvnija opcija - kaže Al Falasi. Jedina održiva opcija je da se udvostruči osećaj svrhe kada se radi sa milenijalcima.

- Nemate izbora nego da ih inspirišete - rekao je.

- Morate im dati dovoljno prostora da rade ono što žele -

Ali Al Falasi je takođe naglasio da je važno ostati poslušan - naročito kao lider- i nastaviti učenje.

U novoj eri liderstva, "nikad ne diplomiraš", rekao je. - Sticanje diplome je samo deo puta -

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na kraju, lideri moraju da postave primer koji će slediti sledeća generacija. Dehaze to i čini tako što ilustruje ravnotežu između posla i života.

- Želim da spavam sedam sati noću - rekao je.

- I preporučujem svima u mojoj kompaniji da to i urade. Nemojte očekivati da čitam prezentaciju za sledeće jutro ako je pošaljete u 11 sati noću -

Ipak, postoji jedna stvar koja ga noću čini budnim: kako privući i zadržati pravi talenat.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mlada generacija kompanija telefon internet zaposleni lideri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana