Tekst objavljen: 29.12.2020 15:55        


Osnivačka prava EPS-a nad Operaterom distributivnog sistema "EPS Distribucijom" preneta su na Vladu Srbije, što će omogućiti dalji razvoj obe državne kompanije koje neće biti privatizovane i niti će smanjivati broj zaposlenih, poručeno je nakon potpisivanja ugovora

Razdvojeni EPS i "EPS Distribucija"

Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Mihajlovićeva je istakla da će konačno jasno podeljene delatnosti povećati efikasnost oba preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu.

"ODS može da krene u proces dobijanja licence za dobijanje svoje delatnosti jer sada nema licencu što nije u skladu sa zakonom", rekla je ministarka.

Dodala je da će država sve učiniti da ojača i EPS i elektrodistributivnu delatnost.

"Država će jačati EPS u investicijama u nove kapacitete, i u zaštitu životne sredine. Vizija koja ne treba da se sprovede u narednih 20 godina, nego što pre, je da EPS bude regionalno moćno preduzeće. Vizija za ODS, je da gubici budu svedeni na najmanju moguću meru a to znači da budu najmanje nekoliko puta niži nego sada", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da potrošači treba da budu zadovoljni i kvalitetom električne energije, a ne samo količinom i isporukom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nema bojazni za zaposlene

Ministarka Mihajlović je radnicima ove dve firme poručila da veruju prvo u svoje firme i u Vladu Srbije.

"Učinićemo sve da radnici mogu nesmetano da obavljaju svoju delatnosti. Nema bojazni da će EPS ili ODS privatizovati. Te kompanije su naše zlato koje ćemo mi čuvati i dalje razvijati", rekla je.

Naglasila je da nema bojazni da će bilo ko od ljudi ostati bez posla jer su kompanijama potrebni radnici, pošto ih nema dovoljno.

"U narednih godinu dana očekujem rezultate jer ne treba mnogo da ODS bude još bolji, i da EPS počne radove na novim hidroelektranama i novim postrojenjima koja se tiču zaštite životne sredine", rekla je ministarka.

Grčić: Prenos osnivačkih prava završetak procesa započetog pre pet godina

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je prenos osnivačkih prava na Vladu Srbije završetak procesa započetog pre pet godina.

"EPS će nastaviti sa ulaganjem u proizvodne kapacitete, posebno u obnovljive izvore energije. Ponosam sam jer će u naše vreme biti izgrađena i dva postrojenja za odsumporavanje na TENT A i TENT B", rekao je direktor EPS-a.

Direktor ODS-a Bojan Atlagić istakao je da prenos osnivačkih prava ima višestruki značaj.

"ODS-u sledi dobijanje licence i donošenje niza drugih pravnih akata za funkcionisanje", rekao je on i dodao da će ODS kroz razvoj pružiti veći kvalitet usluga korisnicima.

Predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević poručio zaposlenima i u EPS-u i u ODS-u da nema bojazni ni straha jer čin davanja imovine Vladi RS ništa suštinski ne menja pošto je i EPS 100 državni kao i sada ODS.

Dodao je da se na ovaj način stvara mogućnost za dalji razvoj i još efikasniji prenos električne energije i bolje snabdevanje privrede i građana, kao i da će ovaj čin doneti velike uštede u smislu krađe, gubitaka na mreži i održavanju mreže.

Apelovao je na Vladu Srbije da nastavi razvoj EPS i ODS, i da EPS postane lider na tržištu ovog dela Evrope.

Predsednik Sindikata ODS-a Branko Tomić ocenio je da će ODS opravdati svoje postojanje i da će posle ove promene kroz dalji razvoj raditi bolje i efikasnije.

1 komentar

  1. User image
    Misa 30.12.2020 10:01

    Sto godina nam je malo da ovo preuzeće, ogrezlo u korupciji, učinimo normalnim. Samo pusta obećanja... Akcije ove kompanije nisu, namerno, podeljene građanima itd, itd. Jadno stanje i prazno bećanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije (EPS) EPS Distribucija Zorana Mihajlović milorad grčić Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana