Tekst objavljen: 08.03.2020 18:00        


U ukupnoj domaćoj spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda prošle godine, vrednoj dve milijarde evra, čak 1,4 milijarda ostvarena je od robe nastale u AP Vojvodini, rečeno je juče na tradicionalnom skupu na temu finansiranja poljoprivrede u 2020. godini, koji svake godine organizuju Privredna komora Vojvodine i „Poljoprivrednik”

Ratarima 5200 dinara po hektaru, više para i stočarima

Na početku izlaganja pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Srbije Nenad Katanić istakao je da je Uprava za agrarna plaćanja uveliko počela da isplaćuje podsticaje za ovu godinu, zbog čega je u toj službi bilo novih zapošljavanja samo da bi se taj postupak brzo završio i novac stigao do zemljoradnika na vreme, uoči prolećne setve.

Govoreći o ovogodišnjem finansiranju poljoprivrede, Katanić je istakao da su zadržani podsticaji za biljnu proizvodnju od 5.200 dinara, ali da su povećani oni u stočarstvu, za tovno govedarstvo i svinjarstvo, za ovce i ovnove, dok su ostali isti kao lane za poljoprivrednike koji se bave živinarstvom i ribarstvom.

Ove godine pčelari će dobiti veći podsticaj po košnice – 800 dinara, oni koji se bave organskom proizvodnjom dobiće čak četiri puta više novca nego lane, a stočari koji se bave organskim stočarstvom dobiće 56.000 dinara po grlu stoke, naveo je, između ostalog, Katanić.

Kako je kazao, konkurs za podsticaje radi razvitka ženskog poljoprivrednog preduzetništva na selu će biti objavljen uskoro jer je završen novi pravilnik.

On je još više nego raniji prilagođen ženskom biznisu na selu jer smo tu kategoriju prepoznali kao važnu za razvoj sela, naveo je Katanić.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković kazao je da su mere agrarne politike u pokrajini doprinele da od ostvarne dve milijarde evra u srpskom izvozu poljoprivrednih proizvoda, čak 1,4 milijarda prihoda stigne u domaći budžet s ovdašnjeg podneblja.

Već polovinom januara objavili smo konkurse za podsticaje uvažavajući zahteve poljoprivrednika da novac dobiju što pre u kalendarskoj godini da bi mogli planirati proizvodnju. Interesovanje je bilo ogromno i pred pokrajinskom administracijom sada je obiman posao da se zahtevi za subvencije reše u razumnom roku, istakao je Petković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Obraćajući se prisutnima, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević pojasnio je da je učešće agrara u pokrajini u ukupnom izvozu Srbije veće od 1,4 milijarde evra. Republička i Ppokrajinska vlada čine značajne napore da pomognu poljoprivrednicima, i kompanijama da se, kako je rekao, obezbedi bolja konkurentnost domaćih proizvođača na domaćem i svetskom tržištu.

Skup je pozdravila direktorka „Dnevnik Poljoprivrednika” Gordana Radović, rekavši da se svake godine „Poljoprivednik”, kao jedan od organizatora, trudi da poljoprivrednike što bolje informiše za šta sve mogu dobiti podsticaje, i da će tu praksu nastaviti.

Skup je posvećen podsticajima koje poljoprivrednicima daje država i na taj način ih u izvesnom smislu finansira, objasnila je Gordana Radović.

IPARD 2 program – poziv u 2020. godini

Na skupu „Finansiranje poljoprivrede u 2020. godini” bilo je reči o IPARD konkursima, odnosno o sprovođenju IPARD 2 programa – pozivi u 2020. godini, i predstavljen Fond „Evropski poslovi” APV, koji takođe ima projekte podrške namenjene razvoju poljoprivrede. Govirilo se i o konkursnim linijama Razvojnog fonda Vojvodine i podršci koju daje Garancijski fond APV. Predstavljene su i kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ratari poljoprivreda vojvodina subvencije stočari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana