Tekst objavljen: 30.12.2014 14:09        


Evro je od početka godine ojačao za nešto više od šest dinara, što je građanima koji su se zadužili za stan u iznosu od 250 evra, poskupelo ratu za oko 1.600 dinara, dok oni koji su mesečno plaćali 350 evra, sada za ratu izdvajaju oko 2.300 dinara više nego na početku godine.

Rata za stan od početka godine veća

Prošle godine u ovo vreme, kada je za jedan evro bilo potrebno odvojiti nešto više od 114 dinara, rata od 250 evra u dinarima je iznosila 28.660. Sada je za istu tu ratu potrebno odvojiti 30.250 dinara.

Rata od 350 evra, prevedeno u dinare, početkom godine iznosila je 40.124, a sada iznosi 42.350 dinara.

Ništa bolje nisu prošli ni podstanari, pa tako, oni koji su početkom godine plaćali stanarinu 150 evra, sada u dinarima za tu obavezu moraju da izdvoje oko 1.000 dinara više - umesto 17.196, oko 18.150 dinara.

Profesor Beogradske bankarske akademije dr Ismail Musabegović ocenio je da će se trend slabljenja dinara nastaviti i u 2015. godini i to za pola do jednog dinara mesečno.
"Trend će se nastaviti, ali to neće biti toliko naporno. Podrazumevam da će se u pojedinim sektorima plate korigovati, posebno u sektoru koji nije pod restrikcijama i usaglasiti sa odnosom dinar-evro", rekao je Musabegović Tanjugu.

On je naveo da je za niže kamate, a samim tim i manji iznos mesečne rate, neophodno da kamate koje su međubankarske i koje određuje Narodna banka Srbije padaju.
"Referentna kamata je sada na nivou od osam odsto. Ukoliko država bude novim budžetom zaustavila urušavanje privrede, možda će biti prostora da i referentna kamata bude niža. Onda će i zaduživanje banaka biti jeftinije, što će relativno smanjiti kamate", ocenio je Musabegović.

On je naveo da u 2015. očejuje pad bruto domaćeg proizvoda od oko 0,5 do jedan odsto, a tek od 2016. kako kaže, mogli bi da se vide rezultati mera i da se BDP uvećao za 1,6 odsto.
"Suština je u tome da u ekonomiji ništa ne može da se dogovi brzo. Sve što je brzo je vrlo rizično", zaključio je Musabegović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rata kredita cene stanova veća rata za stan kurs eur

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana