Tekst objavljen: 29.10.2015 11:00        


Cene nafte su danas u Aziji pale, nakon kratkoročnog rasta registrovanog prethodnog dana, jer je nagoveštaj američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o potencijalnom podizanju kamatnih stopa u decembru podstakao rast vrednosti dolara. 

Rast dolara oborio tražnju za naftom - cene u padu

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 25 centi na 45,69 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za 23 centa na 48,82 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su juče na kratko porasle, nakon što je američko ministarstvo energetike saopštilo da je nivo komercijalnih zaliha porastao u manjem obimu od očekivanja, što ukazuje na oporavak tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač "crnog zlata".

Taj oporavak je, međutim, bio kratkog daha, pošto je Fed nagovestio da bi pre kraja ove godine mogao podići kamatne stope, izražavajući istovremeno optimizam u pogledu stanja američke privrede posle "solidnih" podataka o domaćoj potrošnji i poslovnim investicijama.

"Budući da se Fed juče uzdržao od podizanja kamatnih stopa, tržište će se fokusirati na decembarski sastanak kada će verovatno i doći do podizanja kamatnih stopa", izjavio je analitičar kompanije EY, Sandživ Gupta.

Vest o potencijalnom povećanju kamatnih stopa na narednom sastanku Feda pogurala je vrednost američkog dolara, a budući da se naftom trguje u toj valuti, "crno zlato" tako postaje skuplje za vlasnike slabijih valuta, što nagriza tražnju i obara cene, navodi francuska agencija.

Referentna kamatna stopa u SAD značajno utiče na kamatne stope širom sveta, a spekulacije o njenom kretanju su proteklih meseci dovodile do turbulencija na svetskim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa pad cene nafte nafta dolar jači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana