Tekst objavljen: 10.05.2016 8:49        


Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8 odsto, ukazujući da će i međunarodne institucije podići svoje prognoze kad uračunaju nove podatke.

Rast BDP-a u 2016. mogao bi biti znatno iznad 1,8 odsto

Prema fleš oceni Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), objavljenoj 4. maja, realni međugodišnji rast BDP-a je u prvom tromesečju 2016. iznosio 3,5 odsto.

U istom periodu, industrijska proizvodnja povećana je za 10,5 odsto, a nastavljaju se i pozitivne tendencije koje su zabeležene u trgovini, građevinarstvu, turizmu, podseća NBS u saopštenju.

Kada je reč o izvorima rasta, centralna banka navodi da su ključni doprinos dali izvoz i investicije.
"Izvoz je dao ključni doprinos sa snažnim rastom kod gotovo svih grana prerađivačke industrije, a doprinele su i investicije, što se vidi kroz rast građevinarstva, uvoza opreme i kapitalnih rashoda države.

Rast ulaganja, uz popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa, ukazuju na unapređenje konkurentske pozicije Srbije i na održivost našeg ekonomskog rasta", navodi NBS.

Narodna banka podseća da je i Evropska komisija prepoznala povoljnije tendencije i da je u svom najnovijem izveštaju - Spring 2016 European Economic Forecast, revidirala godišnju projekciju rasta BDP-a Srbije sa 1,6 na 2,0 odsto.

"Međutim, sa objavljivanjem najnovijih makroekonomskih podataka za prvo tromesečje 2016. godine, koji im nisu bili na raspolaganju, jasno je da je ubrzanje ekonomskog rasta i jače", piše u saopštenju.

Izveštaj MMF-a - Regional Economic Outlook, koji je objavljen 6. maja i u kome se navodi da je rast BDP-a Srbije u 2016. prognoziran na 1,8 odsto, kako je navedeno, baziran je na makroekonomskim podacima iskazanim u World Economic Outlook-u objavljenom 12. aprila.

"Prema tome, pri izradi te prognoze nisu mogli biti uzeti u obzir podaci za prvo tromesečje ove godine. Imajući u vidu aktuelne makroekonomske pokazatelje, kao i činjenicu da su dosadašnje projekcije NBS u velikoj meri korespondirale sa projekcijama međunarodnih finansijskih institucija, smatramo da će stopa privrednog rasta Srbije za 2016. godine, kada se uključe i aktuelni podaci - biti korigovana naviše", piše u saopštenju.

Novu projekciju rasta BDP-a i drugih najvažnijih makroekonomskih indikatora, Narodna banka Srbije će saopštiti i detaljno obrazložiti na prezentaciji majskog izveštaja o inflaciji, koja će biti održana 24. maja 2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs BDP MMF građevinarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana