Tekst objavljen: 21.04.2017 9:10        


ZAGREB, 21. aprila (Tanjug) - Vanredni poverenik hrvatske države za Agrokor, Ante Ramljak, danas je u šaljivom maniru izvestio o stanju u kompaniji na kraju ove nedelje, rečima: ''''Pozdrav iz reaktora, mogu da obavestim da je jezgro počelo da se hladi". "Stvari imamo pod kontrolom i sada je situacija, ne mogu reći do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutrašnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima i kompanijama da vidimo kakva je njihova pozicija profitabilnosti", rekao je Ramljak, a prenosi tv N1 Hrvatska.

Ramljak:Jezgro u reaktoru Agrokor počelo je da se hladi

Dodao je da paralelno s tim vode razgovore s dobavljačima i bankama o potpisivanju Promemorije za moratorijum na menice, koje se ne bi naplaćivale 30 dana.

"Do kraja dana, nadam se da ćemo imati potpisanu većinu banaka i dobavljača tako da možemo krenuti s nekom mirnijom situacijom kako da taj dug prebacimo na Agrokor".

Prema njegovim rečima 15 od 31 banke je potpisalo moratorijum na menice, čiji udeo u ukupnoj sumi menica čini 72 odsto.

Po pitanju menica je ugroženo i 159 kompanija dobavljača, ali, kako kaže, ne bi sve one imale problem u smislu kapitala.

"Ono što je važno je da smo dali rok do 31. maja da imamo moratorijum na te menice, jer je krajnji rok za prijavu potraživanja 10. jun. Ako propadnu razgovori o tome kako ćemo te menice tretirati, još imaju vremena da to prijave kao potraživanje prema kompaniji. Jasno je da bi jedan deo tih dobavljača bio ugrožen, ali to nije toliko rizično za ceo sistem", rekao je Ramljak.

On je takođe kazao da je njegov tim odabrao i poslao na saglasnost potpisivanje ugovora za konsultatntsku kuću za restrukturiranje.

Istovremeno, Jutarnji list donosi danas priču pod naslovom "Američki strvinarski fond ušao u odbor poverilaca Agrokora", povodom ulaska predstavnika fonda Najthed Kapital Menadžment (Knighthead) u taj odbor.

Bivši hrvatski ministar privrede, a sada preduzetnik Goranko Fižulić kaže da je to "zapravo strvinarski fond", i naglašava da Najthed pocetkom ove godine nije bio vlasnik korporativnih obveznica koncerna, već ih je kupio tek kada su njihove cene dramatično pale zbog krize u Agrokoru, piše Jutarnji.

"Najthed Kapital Menadžement je obveznice Agrokora kupio u poslednja dva meseca. Javno nisu dostupni podaci o tome koliko ih drži, ali verojatno veliki deo jer su ih vlasnici obveznica izabrali za svog predstavnika u privremenom poverilačkom odboru", kaže Fižulić.

Službeno se Najthed predstavlja kao fond koji se specijalizovao za ulagačke prilike u posebnim situacijama, kad se pojave nevolje zbog kreditne sposobnosti u različitim industrijama, a Fižulić podseća da su oni učestvovali, primera radi, u grčkom i argentinskom dugu, a još uvek sudski uteruju deo duga od Argentine, dodaje list.

"Takvi fondovi su agresivni, uvek idu do kraja i onda obično posežu za sudskim sporovima kako bi se naplatili. Oni bi mogli na kraju da tuže državu jer je, donoseći lex Agrokor, promenila pravila po kojima su oni kupili Agrokorove obveznice i računali na zaradu. U pitanju je prospekt tih obveznica izdatih 2012. godine, za koje su jamčili Jamnica, Ledo i druge kompanije iz sastava koncerna, a zbog toga bi država opet na kraju mogla da završi na nekoj međunarodnoj arbitra", smatra Fižulić.

Kako dodaje, Najthed je relativno mali fond sa oko 3,5 milijarde dolara kapitala i 25 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana