Tekst objavljen: 18.12.2019 15:55        


Oko 40 pogonskih proizvodnih radnika hemijske fabrike Hipol iz Odžaka odbilo je da potpiše ugovor o radu koji im je stečajni upravnik, Budimir Mrdović ponudio 27. novembra za taj mesec, a nekoliko dana kasnije na kapiji preduzeća zatekli su obaveštenje da ih portiri „smatraju posetiocima“, odnosno da više nemaju status zaposlenih

Radnici odbili da pristanu na lošije uslove i ostali bez posla

Radnici ističu da su jedini i poslednji ugovor o radu imali za juli mesec, potom su radili bez toga da bi im novi bio ponuđen krajem novembra ali sa znatno lošijim uslovima.

Između ostalog, ukinuto je plaćanje noćnog i rada u vreme vikenda a izbačena je i naknada za putne troškove. Otkazu koji im nije uručen, iako su skinuti sa liste PIO fonda, prethodila je obustava rada, najpre na 30 odsto a potom su „bezbedno zaustavili proizvodnju“, tako da fabrika sada ne radi, niti to može jer osim zaposlenih koji su proglasili štrajk preostali radnici nemaju potrebne licence.

I pored toga, tvrde da imaju saznanja da se u pogonima pretače gas i da to obavljaju nestručna lica. Oni su se još pre deset dana obratili inspekciji rada Zapadno-bačkog upravnog odbora, koja je nadležna i za radne odnose i za bezbednost, ali nemaju informaciju da su inspektori izašli na teren.

Čudne odredbe

Nije samo smanjena zarada novina u ugovoru o radu koji je ponuđen radnicima. Čudan je i član 17 koji glasi da „zaposleni neće samostalno, bez saglasnosti stečajnog dužnika istupati u medijima u vezi aktivnostima i delatnosti stečajnog dužnika ili njegovog angažmana u svojstvu zaposlenog kod stečajnog dužnika pri čemu bi koristio informacije, podatke i saznanja do kojih je došao u svojstvu zaposlenog“.


Kako je Danas nezvanično saznao, dva inspektora su na godišnjem odmoru a treći je verovatno bio na terenu, jer je telefon u toj službi, gde smo pokušali da dobijemo konkretnu informaciju, već nekoliko dana zvonio u prazno.

Inače, stečaj Hipola od samog početka je kontroverzan. Do problema u poslovanju došlo je nakon raskida neuspešne privatizacije koja je fabrici ostavila teret od 11 miliona evra.

Reč je o kreditu koji je bivši vlasnik, slovenačka Orka, podigla u ime Hipola iako taj novac nije uložen u fabriku. Stečaj je uveden u martu 2017. na zahtev Euro gasa čija su potraživanja iznosila više od polovine ukupnih dugova a koji je odmah predložio i plan reorganizacije prema kome bi obaveze Hipola konvertovao u svoj kapital. Gotovo tri godine odbor poverilaca nije se izjasnio o tom planu, pa odluka da li će fabrika da ode u bankrot ili će se dugova rešiti kroz reorganizaciju još nije doneta.

Za to vreme, mediji navode da se novac isisava kroz nekoliko kanala a stečajna masa ubrzano topi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U međuvremenu, ugovor o poveravanju poslova prethodni stečajni upravnik sklopio je sa firmom Energreen iz Novog Sada, koja se ranije bavila taksi prevozom i poslovala pod nazivom Naš taksi. Izvori Danasa tvrde da je to bio jedan od kanala za izvlačenje novca, a navode primer da je pre dva meseca promenjen stečajni upravnik i da se u vreme te smene iznenada pojavilo 15-ak aneksa ugovora između Hipola i Energreena.

Oni su se, navodno, nalazili kod šefice nabavke, iako ona ni inače, u stečaju pogotovu, nije ovlašćena za potpisivanje takvih dokumenata. Sada se Energreen javio kao zainteresovani zakupac fabrike, i prema nezvaničnim informacijama počeće da radi od 1. januara naredne godine. Inače, tokom marta ove godine bio je otvoren tender za izbor zakupca, a najpovoljnije uslove dala je jedna smederevska firma, koja je ponudila 1,1 milion evra za godišnje iznajmljivanje pogona i preuzimala sve troškove iz rada fabrike.

Poverioci ni o tom zakupu nisu odlučivali, u fabrici se više i ne pominje a jedno od objašnjenja bilo je da to nije firma iz hemijske industrije. To nije ni Energreen, koji se sada bavi proizvodnjom peleta, ali to izgleda nije smetnja ni za važeći poslovni odnos niti za budući koji se po svemu sudeći priprema.

Naš list pokušao je pre nedelju dana da stupi u kontakt sa stečajnim upravnikom. On je obećao da će se sutradan javiti, razjasniti sve dileme i odgovoriti na pitanja Danasa, ali se potom više nije javljao na telefon. Među radnicima kruži priča da se on ne javlja ni inspekciji rada, ali to nismo mogli da proverimo, jer se ni oni ne odazivaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipol odžaci odžaci bačka budimir mrdović vojvodina kolektivni otkaz otkaz stečajni upravnik prava radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana