Tekst objavljen: 18.05.2018 12:00        


Da je za svaki od 112 miliona elektronskih naloga za plaćanje, ispostavljenih lane bankama putem interneta, plaćen samo jedan dinar provizije, banke bi od te usluge zaradile gotovo milion evra. A iznosi su svakako veći od jednog dinara, pogotovo što su čak i one banke koje su ovu uslugu dosad pružale uslovno rečeno - besplatno, sada počele da zaračunavaju naknade.

Račun i na internetu sve skuplji

Niske kamatne stope, koje bankama donose manju zaradu u odnosu na period od pre nekoliko godina, bankari sve češće nadomeštaju većim provizijama. Tako da, ne samo da poskupljuju usluge koje su i dosad plaćane, već se tarifira i ono što dosad nije.

Prelazak sa šalterskog na elektronska plaćanja, na čemu insistiraju sve banke, u početku je bilo znatno jeftinije. Mnoge banke su oslobađale sva plaćanja koja se rade "onlajn" od bilo kakvih troškova, dok su neke obračunavale simboličnu proviziju od, na primer, 10, 15 dinara po nalogu.

Naravno, u oba ova slučaja klijenti su uredno plaćali uslugu "korišćenja paketa tekućeg računa", koji je

VEĆE NAKNADE

Banke su lane od kamata zaradile 120,9 milijardi dinara, što je gotovo tri milijarde manje nego u 2016. godini. Od naknada i provizija, pak, zaradile su više, i to za 2,1 milijardu dinara: 37,6 milijardi dinara, naspram 35,3 milijarde dinara u 2016. godini.
podrazumevao i trošak elektronskog i mobilnog bankarstva. Ubrzo su neke podigle svoje onlajn tarife, srazmerno ih uvećavajući ukoliko je iznos na računu koji se plaća onlajn veći. Tako da sada može da se, u praksi, sretne donekle apsurdna situacija da je elektronski nalog u jednoj banci, skuplji od papirnog naloga u drugoj banci.

Za prva tri meseca ove godine je, prema podacima Narodne banke Srbije, putem interneta ispostavljeno ukupno 28 miliona naloga za plaćanje, i još tri miliona putem mobilnih telefona. Reč je o sumi od 3.797 milijardi dinara, što je oko 32 milijarde evra. Ovaj iznos, u poređenju sa prvim tromesečjem 2017. godine, veći je za 253 miliona dinara, s tim što je procentualno više raslo plaćanje mobilnim telefonima, za čak 74 odsto više nego lane u istom periodu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje računa online banke naknada banke provizija banke tekući računi plaćanje online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana