Tekst objavljen: 10.06.2016 15:05        


Pušači u Srbiji u proseku troše 19 odsto prihoda na cigarete, dok u Bosni i Hercegovini čak četvrtina kućnog budžeta odlazi na cigarete, izjavio je danas direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI Goran Pekez.

Pušači u Srbiji na cigarete daju petinu zarade

U susednoj Hrvatskoj, pušaći izdvajaju 16 odsto na cigarete, a u Sloveniji, na primer 11 odsto.
Ujedno, u regionu, paklica je najjeftinija u Makedoniji, gde košta 0,8 evra, a u Srbiji košta 1,4 evra. Zanimljivo je, navodi on, da je Makedonija najmanje pod udarom šverca, iako ima najveću proizvodnju duvana.

Govoreći o akciznom kalendaru koji ove godine ističe, Pekez je rekao da će po tom kalendaru u julu uslediti povećanje akciza u Srbiji dodajući da će uslediti razgovori sa Vladom Srbije kako bi ove godine bio donet novi akcizni kalendar za naredne četiri godine.

Pekez je istakao da zemlje kandidati za članstvo u EU još napreduju prema EU standardima, gde je odnos akcize 90 evra na 1.000 paklica, ali mnoge zemlje u regionu još nisu blizu, niti moraju da budu s tim usklađene odmah po pristupanju u ovaj blok.

U regionu Zapadnog Balkana, kako je rekao, poresko opterećenje je 52 evra na 1.000 paklica u Srbiji, 86 evra u Hrvatskoj, u Albaniji recimo 40, a u Sloveniji 106 evra.

"Srbija ima cilj da do 2020. bude u EU, a do tada bi trebalo dostizati taj cilj. Ona ne mora da se uskladi odmah po pristupanju. To nije hitno. I Hrvatska je dobila prelazni period da se uskladi", rekao je Pekez.

Prema njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu je problem što izdatak za cigarete ima značajno učešće u budžetu, i u tom smislu se mora misliti na poreska opterećenja i dozvoliti i prelazni period, budući da je veliki problem regiona siva ekonomija i ilegalno tržište duvanskih proizvoda.

Ilegalno tržište, kako je rekao, ubija duvandžije ističe on, smanjuje njihov prihod, od kojeg na kraju oni plaćaju akcize državi, dakle smanjuje direktno i prihod države.

Prema njegovim rečima, samo akcize na naftu i duvan čine četvrtinu budžetskih prihoda.
Pekez je naglasio da je samo JTI u regionu u 2015. uplatio 460 miliona evra državama po osnovu poreskog prihoda, osnosno akciza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 10.06.2016 16:06

    Pušači ostavljaju 20% svog prihoda na cigare, odriču se 30% svog živata, smanjuju 60% troškove medicinskog osiguranja i 90% svoje penzije. Bravo! Vi ste dali sve za opstanak ove drđave.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kućni budžet cigarete duvanska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana