Tekst objavljen: 10.06.2015 15:22        


BEOGRAD, 10. juna (Tanjug) - Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio je da je prerano da se sa srpskom stranom pregovara o gasovodu Turski tok, jer još nije urađena studija izvodljivosti. On je poručio da je Turska spremna da uzme u obzir sve opcije koje će biti od koristi srpskoj strani.

Prvo studija izvodljivosti, pa pregovori o Turskom toku

"Tokom sastanaka resornih ministara u Mađarskoj je bilo razgovora o ovom gasovodu, a Srbija, na osnovu tih razgovora, verovatno pravi svoju kalkulaciju. Međutim, studija izvodljivosti još nije gotova, a bez nje je prerano da se išta kaže", rekao je Bozaj Tanjugu na marginama 15. Ekonomskog samita dodajući da još nije viđena ni reakcija EU na ovaj projekat.

Ambasador Turske u Beogradu je rekao da je siguran da će Turska strana uzeti u obzir sve opcije koje će biti od koristi srpskoj strani.

"Turska, će u nekoliko opcija, kada je reč o alternativnim gasnim pravcima, biti tranzitna zemlja i u tom smislu bi mogla da nađe način da sarađuje sa Srbijom, posebno na polju obezbeđivanja energetske sigurnosti", rekao je on i podsetio da je srpski ministar energetike Alaksandar Antić bio u Tusrkoj povodom postavljanja kamena temeljca za gradnju Transanadolskog gasovoda - Tanap.

Govoreći o Turskom toku, on je rekao da je taj projekat predložila ruska strana, a na kojem rade ruski Gasprom i turski Botas.

Bozaj je rekao i da će se predsednici te dve zemllje, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sresti 13. juna u Baku u Azerbejdžanu, i da će tom prilikom verovatno biti reči i o gasovodu.

On se osvrnuo i na ekonomsku saradnju sa Srbijom, ocenivši da je bolja, a u 2016. očekuje dodatni "procvat" te saradnje.
Dobar korak u tom smeru je, kako je rekao i kupovina Čačanske banke od strane turdske Halk banke.
"Nakon toga, mislim da će još investitora iz Turske dolaziti u Srbiju i tražiti prilike za ulaganje", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasovod rusija Srbija gradnja gasovoda turski tok

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana