Tekst objavljen: 03.06.2014 16:30        


U narednih nekoliko godina mogu se očekivati ozbiljna ulaganja stranih investitora na tržištu nekretnina jugoistočne Evrope, a da bi se Srbija našla iznad konkurentskih zemalja regiona, neophodno je što pre reformisati zakonodavstvo i smanjiti korupciju, odnosno umanjiti rizik po investitore.

Prvo reforma zakonodavstva pa rast tržišta nekretnina

Sa međunarodne konferencije o nekretninama “SEE Property Business Forum”, koju je mađarska Portfolio grupacija organizovala u saradnji sa Kraljevskim institutom ovlašćenih procenitelja iz Velike Britanije, rečeno je da je u ovom trenutku domaće tržište najinteresantnije institucionalnim investitorima, odnosno institucionalnim fondovima, grupacijama i bankama. Oni su, kao i domaći investitori, najviše zainteresovani za kratkoročne projekte.

Na kraju konferencije, zaključeno je da na srpskom tržištu postoji velika potražnja za modernim kancelarijskim prostorima, koji su, pored izgradnje tržnih centara, najinteresantniji investitorima. Kao posebno interesantna, istaknuta je činjenica da se, kada su kancelarijski prostori u pitanju, većina investitora odlučuje da ulaže u Beograd, pre nego u Zagreb, uprkos činjenici da je Hrvatska postala članica Evropske unije.
“Za sada, domaće tržište je pogodno za kratkoročno investiranje, odnosno za investitore koji žele da ostvare povraćaj uloženog u kraćem vremenskom roku. Da biste ih naveli da ulažu u dugoročne projekte, morate ih uveriti da je tržište postalo stabilno kako bi oni bili sigurni da će posle pet, šest ili sedam godina, kada završe prvi investicioni ciklus, imati mogućnost da povrate uloženi kapital”, objasnio je Stevan Lojović, učesnik konferencije.

Za razliku od stranih investitora, domaći ulagači su bili aktivniji u proteklom period. Razlog pre svega leži u činjenici da oni bolje poznaju tržište od strane konkurencije, ali i da problemi poput neregulisanog planiranja, zbog kojih stranci često ostaju po strani, domaćim investitorima ne predstavljaju ozbiljniji problem.

Kada je reč o bankarskom sektoru, na konferenciji je istaknuto da banke vrlo rado podržavaju investitore, ali tek kada se uvere u njihovu finansijsku kompetentnost i sposobnost da implementiraju projekat. Njima je vrlo bitna lokacija, tržišni rizik i protok novca, ali i procenat otplaćenosti nekretnina.

Primera radi, kada je reč o investiranju u stambene objekte, uslov je da 30 odsto nekretnine bude unapred prodato. Drugim rečima, banke ne žele da dele rizik sa investitorima, ali su spremne da podrže svaki projekat koji ispunjava date uslove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija tržište nekretnina nekretnine nekretnina kupovina nekretnine gradnja nekretnine prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana