Tekst objavljen: 24.01.2016 13:00        


Zatvaranje biznisa zahteva dokaz o izmirenju svih poreza prema državi. Sa neplaćenim obavezama, država blokira račun na dve godine, nakon čijeg isteka se firma gasi „po službenoj dužnosti“.

Prvo plati obaveze pa možeš da zatvoriš firmu

Potvrdu o plaćenim porezima preduzetnicima izdaju poreznici koji skupljaju novac za državnu kasu, ali i njihove kolege koje to rade na lokalnom nivou. U međuvremenu, preduzetnici su nagomilali čak 88,8 milijardi poreskog duga. Skoro dve trećine tog iznosa, 54,7 milijardi dinara, nenaplativo je, jer su radnje – neaktivne.

Među ugašenim preduzećima najbrojniji su restorani i pokretni ugostiteljski objekti, uslužne delatnosti pripreme i posluživanja hrane. Iako preduzetnici ne mogu sami da odustanu od poslovanja ukoliko imaju neplaćene poreze, država će ih i dalje „zatvarati“ po automatizmu. Posle dve godine neprekidno blokiranih računa – nestajaće po „službenoj dužnosti“.

Predstavnici privrednika ne očekuju da će nova mera popraviti procenat naplate. Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da bi preduzetnici, kada shvate da su u problemu, trebali odmah da odjave radnju. U praksi se to retko dešava, jer se nadaju da će se pojaviti neki posao koji će ih izvući iz problema. Rajić savetuje da bi u ovom slučaju trebalo privremeno odjaviti posao, da im ne bi tekla nova poreska zaduženja. U tom slučaju će država dva puta naplaćivati taksu, „jednom za privremenu, a onda i za konačnu odjavu“.

Najviše novih restorana i programerskih biznisa

Biznis šansu u 2015. godini, već po tradiciji, početnici najčešće vide u restoranima i pokretnim ugostiteljskim objektima. Otvoreno ih je 2.508, skoro isto koliko ih je i zatvoreno u toj delatnosti. Ipak, podaci APR pokazuju da je lane zabeležen povećan broj novih preduzetnika registrovanih za računarsko programiranje – 1.180.
Da im posao ne ide, u 2015. godini je shvatilo čak 32.733 vlasnika radnje.

Skoro svaki peti je „obrisan“ po službenoj dužnosti, po nalogu Narodne banke Srbije. Među ugašenim najbrojniji su restorani i pokretni ugostiteljski objekti, uslužne delatnosti pripreme i posluživanja hrane, trgovina na malo i taksi prevoz. Istovremeno, novi posao su pokrenula 33.434 preduzetnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    djr 25.01.2016 8:32

    nekad su preduzetnici bili pojam u bivsoj jugi.sve je funkcionisalo,bilo za drzavu,radnike i svi bili zadovoljni.pomozite malim preduzetnicima sa smanjenjem obaveza ,neterajte masu od drzave.od njih nesto poreza i naplatite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nameti porez dažbine državi firma zatvaranje firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana