Tekst objavljen: 07.09.2017 14:27        


Bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima kojima je nacionalizovana imovina, a podneli su zahteve za restituciju, prva rata naknade biće isplaćena do kraja ove godine.

Prve naknade za nacionalizovanu imovinu do kraja 2017.

Obeštećenje će biti isplaćivano u obveznicama, prenose Novosti, sa godišnjom kamatom od 2%, počev od 15. decembra 2017. godine.

Osobama mlađim od 65 godina naknada će biti isplaćivana u 12 jednakih godišnjih rata, osobe stare između 65 i 70 godina dobijaće ovu novčanu naknadu u 10 rata, a stariji od 70 godina u pet godišnjih rata. Svi kojima je priznato pravo na obeštećenje po osnovu nacionalizacije prethodno će dobiti akontacije od po 10% procenjene vrednosti konkretne imovine.

Do kraja septembra biće poznata ukupna vrednost imovine za koju će biti obeštećeni stari vlasnici ili njihovi naslednici, a na osnovu toga će Ministarstvo finansija odrediti koeficijent po kojem će biti isplaćivano obeštećenje.

Ako koeficijent bude, na primer, 15 ili 20%, to znači da će stari vlasnik ili naslednik dobiti taj procenat procenjene vrednosti svoje imovine za koju su podneli zahtev i za koju je Agencija za restituciju utvrdila da imaju pravo na novčanu naknadu.

Primera radi, ako je procenjena vrednost nacionalizovane nepokretne imovine 50.000 EUR, a koeficijent 20%, starom vlasniku ili njegovom nasledniku biće isplaćeno 10.000 EUR. Od toga je akontacija 1.000 EUR (10%), dok će preostalih 9.000 EUR biti isplaćivano na sedam, 10 ili 12 jednakih rata uz kamatu od 2%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nacionalizovana imovina vlasnici imovina novčana naknada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana