Tekst objavljen: 09.11.2015 10:09        


Na osnovu obrađenih 210 korisnika kredita u švajcarskim francima, koji predstavjaju jedan odsto ukupnog broja tih kredita u Srbiji, došlo se do podatka da je prosečan stepen zaduženosti tih korisnika 92,1 procenat, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva. 

Prosečna zaduženost korisnika CHF iznosi 92,1 odsto

Kada se uzme u obzir udeo mesečne obaveze u mesečnim primanjima nosioca kredita, dolazi se do tog stepena zaduženosti koji zapravo pokazuje da je rata skoro jednaka plati, navedeno je u saopštenju.

Ostali podaci govore da se tih 210 ispitanika na dan podizanja CHF kredita ukupno zadužilo za iznos od 14.687.400 chf, što je tada bilo oko 9.083.300 evra.

Danas oni duguju 10.529.715 chf ili 9.629.705 evra, dakle, ukupan dug u evrima je čak za nešto manje od 600.000 evra veći, iako oni svoje kredite uredno plaćaju skoro osam godina, ukazuje Efektiva.

Zatim, od ovih 210 ispitanika, 39 odsto je saopštilo da nije u mogućnosti da samostalno otplaćuje svoj kredit, odnosno da ima finansijsku pomoć sa strane, dok 61 odsto otplaćuje samostalno.

U toj prvoj grupi su oni čija rata prelazi visinu primanja, pa je i logično da im neko dotira uplate za obaveze ka banci, piše u saopštenju.

U drugoj grupi nosilac otplaćuje kredit samostalno, ali od plate ne ostaje ništa za životne potrebe, pa se u tu svrhu koriste primanja supružnika ili rodbine.

"Ovo je jasan pokazatelj Radnoj grupi da rešenje ne sme biti selektivno, jer statistika može pokazati da, kao u našem primeru, oko 60 procenata korisnika redovno plaća svoju obavezu ka banci, jer je ona prioritet zbog potencijalnog gubitka nekretnine ili banka jednostavno povlači celu platu sa računa", navode iz Efektive.

Ta redovnost je, međutim, žrtvovana činjenicom da tim korisnicima od plate ne ostaje ništa za životne potrebe i oni duguju za komunalije, poreze, manje troše u radnjama, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svajcarac u evro kredit u štvajcarcima stambeni kredit u švajcarcima efektiva banka rata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana