Tekst objavljen: 03.04.2015 10:27        


Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) subvencionisaće 3.130 ljudi koji imaju nameru da pokrenu sopstveni posao, uskoro će biti raspisan i javni poziv za realizaciju javnih radova, a programima i merama te institucije tokom godine biće obuhvaćeno oko 25.000 ljudi, izjavio je direktor NSZ Zoran Martinović.

Program samozapošljavanja uz subvenciju do 250.000 rsd

"Program samozapošljavanja je jedna od najvažnijih mera za razvoj malog preduzetništva, a za buduće preduzetnike, država će obezbediti po 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom", rekao je Martinović za Večernje novosti.

On je podsetio da je prošle godine NSZ dodelila 600 subvencija za otpočinjanje sopstvenog posla, jer nije bilo više novca.

Martinović je napomenuo da je NSZ raspisala javne pozive za realizaciju mera i programa zapošljavanja, usmerenih isključivo u privatni sektor, što znači da će samo preduzetnici i privatne kompanije moći da konkurišu za državne povlastice.

Prema njegovim rečima, javni pozivi su raspisani pre nekoliko dana, a poslodavci mogu da konkurišu za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, zatim za učešće u programima stručne prakse i sticanja praktičnih znanja ili učešće u finansiranju programa obuke.

Prioritet će, kako je rekao, imati mlađi od 30 godina i stariji od 50, viškovi zaposlenih, pripadnici romske nacionalnosti i osobe sa invaliditetom.

"Ovim pogramima i merama tokom godine biće obuhvaćeno oko 25.000 ljudi", istakao je on.
Precizirao je da je za otvaranje novih radnih mesta predviđeno 2.300 subvencija od čega 300 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Visina subvencija se kreće od 150.000 do 250.000 dinara.
Martinović je najavio i raspisivanje poziva za javne radove na kojima će biti angažovano 6.600 ljudi.
Za razliku od ostalih programa, koji su namenjeni privatnim poslodavcima, u ovom programu pravo učešća imaće i državni organi, lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, zaključio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    OLivera Kovacevic 08.04.2015 9:50

    BIla sam na vasem programu Obuke,ai konkurisala sam za program znanjem do cilja.Moj biznis plan je u vezi nasada jagoda i kupina i malina u Vojvodini,ali sam dobola oprecna obavestenja o pravu na sufinansiranje projekta.Osoba sam od preko 50 godina,radno sposobna,sa izrazenom zeljom za rad.Nisam regisstrovala preduzece u AOR za vojvodjanske nasade zato sto nisam nigde ranije videla te instrukcije.Kojim mi putem valja ici,sto kazu nasi stari!

  2. User image
    Kamatica 08.04.2015 11:44

    Poštovani,

    Mi smo finansijski portal i samo prenosimo vesti koje su bitne za naše čitaoce, za sve informacije dodatne je potrebno da se obratite NZS-u.

    Srdačan pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subvencije preduzetništvo privatan biznis samozaposlenje nacionalna služba za zapošljavanje NSZ subvencije države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana