Tekst objavljen: 05.05.2017 15:01        


U 2017. godini ekonomisti Addiko banke očekuju dalje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 3,2 odsto, najviše zahvaljujući povećanju investicija zbog poboljšane poslovne klime, povoljnijeg zakonodavnog okvira za investitore i generalno snažnijih izvoznih izgleda te jačanja domaće potražnje. 

Prognoze Odeljenja ekonomskih istraživanja Addiko banke

Očekuje se ubrzanje državnih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje usled povećane zaposlenosti u privatnom sektoru. Nastavak sprovođenja reformi je ključni faktor za pad javnog duga i potencijal rasta u 2017. godini, navodi se u publikaciji „SEE Economics Quarterly - Kvartalni vodič kroz finansijske i tržišne trendove“ Addiko banke.


Prognozira se umereni rast zarada, jeftinija otplata dugovanja i snažniji rast potrošačkih kredita. Ima izgleda za nastavak dvocifrene stope rasta izvoza, zahvaljujući privrednom rastu evrozone iznad trenda od 1,7-1,8 odsto, investicijama u izvozno orijentisane sektore i pojačanom fokusu banaka na kreditiranje izvoznika.

Istovremeno, ubrzanje rasta uvoza zbog viših cena sirovina i jačanja domaće potražnje će verovatno dovesti do smanjenja pozitivnog doprinosa neto izvoza ukupnom rastu BDP-a. Ekonomski rast u 2017. bi mogao biti i snažniji u slučaju još veće potražnje iz inostranstva, daljeg povećanja domaće potražnje, fiskalne ekspanzije i infrastrukturnih projekata, ukoliko poljoprivredna sezona ne bude ugrožena, govore procene Odeljenja ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Negativni rizici uglavnom proizilaze iz restriktivnije monetarne politike američkih Federalnih rezervi, političkih rizika u EU i slabije trgovinske razmene u regionu. Međutim, uz političku stabilnost i napredak u pregovorima sa EU, kao i snažnije restrukturiranje javnih preduzeća i jaču fiskalnu konsolidaciju, očekivano je dalje podizanje rejtinga u toku 2017.

Posle dugog perioda niskih stopa, inflacija je nedavno ušla u ciljani raspon Narodne banke Srbije. Inflatorni pritisci su ponajviše prouzrokovani rastom cena nafte i prehrambenih proizvoda usled nepovoljnih vremenskih prilika, a ove godine se očekuje određeni oporavak inflacije potrošačkih cena na 2,5 odsto, uglavnom u skladu sa daljim oporavkom domaće tražnje.

NBS i dalje zadržava referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto i ne očekuje se promena sve do početka 2018. godine. Poboljšanje rejtinga od strane agencije Moody's doprinelo je i održanju stabilnosti kursa ispod nivoa od 124 dinara za evro, što se očekuje i tokom 2017. godine, pri čemu su mogući pritisci povezani sa potencijalnim odlivom inostranog kapitala i rastom deficita platnog bilansa.


U 2016. budžetski deficit je pao za 2,3 procentna poena na svega 1,4 odsto BDP-a, i to prvenstveno zahvaljujući snažnom rastu prihoda usled bržeg oporavka ekonomije i povećanju poreske discipline. U ovoj godini očekivanje je da će doći do umerenog povećanja deficita na 1,7 odsto BDP-a usled inicijalno povećanih troškova restrukturiranja u javnom sektoru, umerenog rasta mase plata i snažnijih infrastrukturnih projekata. Zadržavanje relativno niskog deficita i brži ekonomski rast pogoduju daljnjem padu javnog duga na 70,7 odsto do kraja 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Addiko banka banka BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana