Tekst objavljen: 10.09.2015 16:15        


Uprava za javni dug Srbije prodala je danas trogodišnje državne obveznice ukupne nominalne vrednosti 23,48 milijardi dinara.

Prodate trogodišnje obveznice za 23,48 milijardi dinara

Današnja aukcija, kako je objavila Uprava, predstavlja ponovno otvaranje emisije od 23. aprila ove godine.
Ponuđeni obim aukcije iznosio je 38,89 milijarde dinara, sa namerom da se proda do 25 milijardi dinara, u skladu sa saopštenjem od 18. avgusta 2015. godine.

Ukupan obim tražnje iznosio je 38,33 milijarde dinara, a realizovano je 2.348.611 komada ukupne nominalne vrednosti 23,48 milijardi dinara.

Primanje po osnovu danas emitovanih državnih hartija od vrednosti koristiće se za finansiranje obaveza po osnovu ranije emitovanih obveznica i drugih obaveza koje dospevaju u septembru 2015. godine.

Obveznice su prodate po stopi prinosa od 6,59 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 27. aprila 2018.

Datum dospeća kupona 10 odsto godišnje, je 27. april.

Stopa prinosa po kojoj su prodate današnje hartije od vrednosti niža je za 1,64 procentnih poena u odnosu na prethodnu aukciju hartije od vrednosti iste ročnosti emitovane aprila 2015. godine, navedeno je na sajtu http://www.javnidug.gov.rs/.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 18.09.2015 9:12

    Ako uporedimo emitovanje i prodaju hartija od vrednosti sa kojom prodajom se država zadužuje, saumanjivanjem stečenih prava penzionera koji su oročenom štednjom do sticanja prava na korišćenje (penzionisanje) uplaćivali kada je utvrđena penzijska osnovica) lako je zaključiti da se tu radi o DISKRIMINACIJI GRAĐANA: Kupovina obveznica koje se izdaju donose prinos (kamatu) kao i vreme kada se može naplatiti tj vreme dospeća. Umanjeni iznosi penzija koji su uzeti bez saglasnosti penzionera i koje su protivustavno umanjene kršenjem Čl 84 Ustava Republike srbije a i drugih zakona, za ova umanjenja Država je takođe dužna da izda Obveznice sa rokom dospeća i sa kamatom koju daje i za emitovane hartije od vrednosti. Postavlja se pitanje kako neko sebi može da uzme pravo da krši Ustav i da sa zmanjem donosi odluke o Zakonu kojim se protivustavno umanjuju primanja koja su REZULTAT ŠTEDNJE ostvarene tokom celog radnog staža. Da li se sa novcem penzionera finansiraju prinosi od peodaje hartija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obveznice državne obveznice hartije od vrednosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana