Tekst objavljen: 20.11.2020 11:10        


Prodaja novih automobila u Evropi pala je u oktobru za 7,1 posto na godišnjem nivou, na 1,13 miliona jedinica, nakon blagog rasta mesec dana ranije, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA)

Prodaja novih automobila u Evropi pala za 7,1% u oktobru

To je posledica ponovnog uvođenja mera ograničenja s ciljem suzbijanja drugog talasa korona virusa širom kontinenta, prenosi Rojters i precizira da oktobarski podaci o novim registracijama vozila obuhvataju Evropsku uniju, Britaniju i zemlje Evropske asocijacije slobodne trgovine (EFTA).

Negativne rezultate je zabeležilo pet najvećih evropskih tržišta.

Prodaja u Španiji i Francuskoj se stropoštala a 21, odnosno 9,5 posto, respektivno, dok su Italija, Nemačka i Velika Britanija zabeležile umereniji pad od 0,2 procenta, 3,6 i 1,6 odso, respektivno.

Prodaja automobila Folksvagen grupe i Pežo-Sitroena potonula je prošlog meseca za 7,5, odnosno 5,3 procenta, respektivno, dok je Reno zabeležio blagi rast od 0,5 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Proizvođači luksuznih automobila takođe su u oktobru registrovali negativan trend, pri čemu je prodaja BMW-a pala za 11,8 odsto, a konkreno Dajmlera za 7,2 procenta.

Evropske vlade rade na spasavanju auto-sektora koji je teško pogođen kolapsom tražnje uzrokovanim krizom korona virusa.

Nemačka je saopštila ove nedelje da će izdvojiti 3,0 milijarde evra za podršku razvoju i proizvodnji automobila s pogonom koji ne ugrožova globalnun klimu.

Francuska će takođe proširiti mere pomoći građanima za kupovinu novih automobila, dok će italijanska vlada izdvojiti stotine miliona evra za podršku automobilskom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi automobili prodaja automobila prodaja novih automobila pad prodaje novih automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana