Tekst objavljen: 15.07.2014 12:00        


U Srbiji je u junu prodato 2.029 novih automobila, što je za 59 vozila više nego u maju mesecu. Ovaj podatak ne znači da je vreme da se vrate osmesi na lica prodavaca novih putničkih vozila. Jer, pad od oko 200 automobila u odnosu na isti mesec u 2013. godini je pokazatelj da naše tržište četvorotočkaša i dalje tone.

Prodaja automobila i dalje "na leru“

Brojka od 5.389 prodatih novih automobila u pomenutom mesecu u 2008. pre izbijanja ekonomske krize u Srbiji, još je ilustrativnija za sadašnji zastoj.

KOME IDE BOLJE

Najviše automobila u junu ove godine u Srbiji je prodala "Škoda" - 316. Na drugom mestu je "Folksvagen" sa 263, a tek na trećem "Fijat" sa ukupno prodatih ("500l" i svi ostali) 242 vozila. Od početka godine "škoda" je prodala 1.811 automobila, slede "Fijat" sa 1.564 i "Folksvagen" sa 1.192 vozila.
- Pad kupovne moći stanovništva Srbije, neizvesnost, velika bankarska zaduženja, mala kreditna sposobnost anuliraju napore dilera da sa nižim cenama, bez marže, sa jednostavnom, kako bi rekli, prostom reprodukcijom, očuvaju svoj biznis - ocenjuje za Novosti dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila. - Na dnu smo i samo uz pomoć države, kojoj smo predlagali brojne mere za oživljavanje tržišta, možemo da spasemo desetine hiljada radnih mesta.

Među najznačajnijim merama koje je Srpska asocijacija dilera predlagala nadležnim ministarstvima u Srbiji je vraćanje "originalnog" sistema prodaje "staro za novo". To znači da bi kupac novog vozila koji preda svoj stari automobil "na procenu" dobijao značajnije umanjenje poreza, jer bi PDV plaćao samo na razliku između cene novog i svog starog vozila. Ali, i ova inicijativa nikako da dođe na red kod nadležnih.

Kada se zna da su za prvih šest meseci u Srbiji, čiji je vozni park jedan od najstarijih na svetu, prodata svega 10.584 nova vozila, onda nikoga ne čudi da se zatvaraju brojni auto-saloni i da se u njima sada otvaraju samoposluge, kao što je to slučaj sa nekada jednom od najuglednijih auto-kuća na Balkanu, AK "Voždovac".

Prema procenama i sadašnjim kretanjima na tržištu, vrlo je verovatno da će godišnji rezultat prodaje biti još slabiji nego lane, kada je, pišu Novosti, samo 20.140 naših sugrađana uspelo da kupi novi automobil.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za kupovinu vozila auto kredit prodaja automobila prodaja auta kupovina automobila kupovina auta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana