Tekst objavljen: 08.10.2020 10:05        


Prijavljivanje kandidata za program ''Moja prva plata'' traje do 8. novembra, a nezaposlenima je na raspolaganju oko 8.500 poslodavaca koji su ispunili uslove javnog poziva, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović

Prijave za "Moju prvu platu" traju do 8. novembra

On je naveo da su poslodavci, čiji izbor takođe počinje danas i traje do 15. novembra, iskazali interesovanje za oko 22.000 nezaposlenih što je, kako kaže, mnogo više nego što se očekivalo.

''Selekcija će biti rigorozna, jer je konkurencija zaista velika'', rekao je Martinović.

Kako je naveo, za program ''Moja prva plata'' najviše su zainteresovani poslodavci iz Beograda, zatim iz Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice...

Martinović je kazao da su najtraženiji profili u prerađivačkoj industriji, trgovini, administraciji, a zabeležena je velika tražnja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a od konkretnih zanimanja traže se bravari, zavarivači, elektrotehničari, mašinski inženjeri, ali i lekari, medicinske sestre, socijalni radnici, trgovci, knjigovođe, komercijalisti, računovođe...

''Nešto ispod 30 odsto je interesovanje za visoku stručnu spremu, a najviše je za nezaposlene sa srednjom školom'', rekao je Martinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodao je da nezaposleni mogu da konkurišu kod više poslodavaca i da nije ograničen broj pozicija na koje mogu da apliciraju.

''Mi smo spojili drugu i treću fazu da traje ceo mesec. Prvo je bilo predviđeno da pola meseca traje prijavljivanje nezaposlenih, pa da se vrši selekcija, ali smo spojili da to bude istovremeno, pretpostavljamo da je dovoljno vremena da poslodavci prepoznaju kod im odgovara od nezaposlenih, kao i da oni procene kod kog poslodavca im je najbolje da konkurišu'', rekao je Martinović.

Naveo je da će do kraja novembra biće definisan krug poslodavaca i nezaposlenih lica, a da će do sredine decembra biti zaključeni ugovori.

Podsetio je da praksa traje devet meseci, ali da je cilj da se lica zaposle, a ne samo da se edukuju.

''Očekuje se da će se mnogi zadržati na tom poslu, iskustva pokazuju da polovina ostane kod poslodavaca'', kazao je Martinović. Kandidati sa srednjom školom će od NSZ tokom prakse dobijati naknadu od 20.000 dinara, dok se oni sa visokom stručnom spremom dobijati 24.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zapošljavanje prijava moja prva plata moja prva plata 8. novembar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana