Tekst objavljen: 23.01.2016 14:28        


Globalni finansijski sistem je postao opasno nestabilan i mogao bi da se suoči sa talasom bankrota finansijskih institucija, ali i država, tvrdi funkcioner Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prezaduženi svet pred talasom bankrota

Ovo dramatično upozorenje izrekao je nekadašnji glavni ekonomista Banke za međunarodna poravnanja William White, sadašnji predsedavajući Odbora za ekonomske i razvojne preglede pri OECD.

„Dugovi su nastavili da se gomilaju poslednjih osam godina i dostigli su takve nivoe na svakom kraju sveta da su postali potencijalni uzroci katastrofe“, izjavio je White za britanski Telegraph.

Njegovim tvrdnjama daje za pravo i statistika. Ukupni javni i privatni dug u zemljama u razvoju popeo se na 185 odsto BDP, što je najviši nivo u istoriji. U članicama OECD dug je dostigao 265 odsto BDP, 35 odsto više pre izbijanja finansijske krize 2007. godine.

„Zemlje u razvoju bile su deo rešenja nakon propasti banke Lehman Brothers. Sada su deo problema“, dodao je White.

Kako je ocijenio, najveći otpisi dugova prete evropskim poveriocima s obzirom na to da evropske banke sede na bilion evra nenaplativih kredita. Ka tome, snažno su izložene zemljama u razvoju, upozorio je White.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot svet prezaduženost BDP zemlje sveta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana