Tekst objavljen: 11.04.2020 18:00        


Nemačka će ove godine biti u recesiji od 4,2 odsto, a ekonomija će najlošije proći u drugom tromesečju, kada se predviđa da će bruto domaći proizvod pasti za čak 9,8 procenata

Predviđa se najveći pad nemačke ekonomije od 1970. godine Bundestag


Očekuje se da će najjača evropska ekonomija sledeće godine rasti za 5,8 odsto, ali sa niske baze. Tako u prolećnoj prognozi predviđa pet ekonomskih instituta koji su već uzeli u obzir ekonomske mere zemlje.

Nemačka nikad nije doživela tako dubok pad BDP-a, kakav predviđaju ekonomisti za drugi kvartal, od prikupljanja tromesečnih podataka, odnosno od 1970. godine. Pad je čak dvostruko dublji od najdubljeg tromesečnog pada BDP-a u poslednjoj finansijskoj krizi 2008. godine. Ekonomisti procenjuju da je zemlja u prvom kvartalu 2020. zabeležila pad od 1,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Makroekonomski brojevi takođe su niski u ostalim zemljama zbogkorona krize. Na primer, Francuska je zabeležila pad BDP-a od šest odsto u prvom kvartalu ove godine, nakon što je u poslednjem kvartalu prošle imala pad od 0,1 odsto. Francuska je već pala u tehničku recesiju. Poslednji put francuski BDP pao je slično duboko u drugom tromesečju 1968. godine - 5,8 osto.

Institut Ifo iz Minhena u saradnji sa švajcarskim institutom KOF prognozira da ćeevrozona biti u prilično dubokoj recesiji u prvoj polovini godine, a vratiće se rastu u trećem tromesečju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemačka ekonomija 1970 Nemačka ekonomija ekonomski pad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana