Tekst objavljen: 24.03.2017 16:01        


Švajcarska komisija za tehnologiju i inovacije (KTI) predstavila je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) svoje programe i projekte koji podstiču naučne inovacije u Švajcarskoj. 

Predstavljeni projekti koji podstiču naučne inovacije

Projekte je predsednicima PKS-a, start ap zajednice, mikro, malim i srednjim preduzećima , institucijama i organizacijama koje se bave inovacijama i sprovođenjem omladinskih politika u Srbiji predstavio predsednik KTI-a Valter Steinlin, koji je tom prilikom istakao da se današnja prezentacija organizuje sa ciljem da Srbija iskoristi iskustva Švajcarske vezano za podsticaje inovacija.

Steinlin je kazao da je Švajcarska manja zemlja od Srbije, ali da godišnje za istraživanje i razvoj ulaže dosta sredstava, odnosno tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok su izdvajanja za te namene u Srbiji oko 0,73 odsto.

Prema njegovim rečima, dve trećine švajcarskih ulaganja u istraživanje i razvoj ide preko privatnih firmi, dok jednu trećinu tog iznosa ulaže Vlada Švajcarske koja obezbedjuje novac isključivo za projekte istraživača sa univerziteta, a nikada privatnih kompanija.

"Kompanije koje ne mogu da izdrže bez državnog novca, ne treba ni da postoje", rekao je Steinlin naglašavajući da bi motivacija kompanija bila iskrivljena kada bi računale na slobodan novac koji im nudi država.

Predsednik švajcarske komisije za tehnologiju i inovacije, kazao je da je ta komisija koja je švajcarska federalna agencija za finansijske podsticaje koja podstiče naučne inovacije u Švajcarskoj finansijskim sredstvima, profesionalnim savetovanjem i umrežavanjem.

Među značajnim instrumentima, kako je dodao, KTI ističe obrazovanje i obuku potencijalnih i aktivnih mladih privrednika, kao i obuku i podršku u potrazi za investitorima.

"Mi pomažemo da se nađu investitori, povezujemo ljude, i dajemo podršku transferu znanja i tehnologije", rekao je Steinlin.

On je istakao i da je stav Vlade Švajcarske da inovacije nisu njena odgovornost već odgovornost industrije, a da Vlada traži samo kako je naglasio kvalitet.

Steinlin je poručio Srbiji da treba da pusti i da ne sprečava ljude koji žele da odu iz zemlje, ali da se pri tom potrudi da stvori ambijent koji će da bude takav da drugi požele da dođu u Srbiju i da se vrate oni koji su otišli.

Direktor Odeljenja za starteško planiranje, razvoj i analize PKS-a Aleksandar Kemiveš, istakao je da švajcarsko znanje i iskustvo može mnogo pomoći Srbiji da nađe efikasan model podsticanja privrednog razvoja, preduzetičkog duha i inovacija.

On je kazao da su velike mogućnosti saradnje PKS-a i Komisije za tehnologiju i inovacije Švajcarske na polju transfera znanja i tehnologija između visoko - obrazovnih institucija i industrijskog sektora, kao i na promovisanju preduzetništva i podrške inovativnim poslovnim idejama.

Posetu Steinlina Srbiji je organizovala PKS u saradnji sa Ambasadom Švajcarske i Naučno- tehnološkim parkom Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Srbija švajcarska tehnologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana