Tekst objavljen: 25.04.2016 10:03        


Za uspeh Strategije za rešavanje problematičnih kredita potrebna je aktivnost kako centralne banke, tako i Ministarstva finansija, ali i zajedničko delovanje svih učesnika na tržištu, ocenila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković. 

Predstavljena Studija tržišta NPL-ova u NBS

"U rešavanju ovog problema rukovodimo se isključivo obezbeđenjem dugoročnog pozitivnog uticaja na ekonomski sistem u celini", rekla je Tabakovć na prezentaciji Studije tržišta problematičnih kredita, prvom u nizu stručnih skupova koji su održali Ministarstvo finansij i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa NBS.

Studija pod nazivom "Analiza postojećih prepreka za prodaju problematičnih kredita u Srbiji" napravljena je za EBRD a na osnovu dogovora Vlade Srbije i radne grupe međunarodnih finansijskih institucija, a pripremili su je KPMG i advokatska kancelarije Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Sćoenherr.

Guverner je, na predstavljanju Studije u NBS, dodala da su sve strane uključene u rešavanje ovog problema otvorene da saslušaju i prihvate sve ideje sa tržišta koje mogu da doprinesu rešenju.

Ministar finansija Dušan Vujović je podsetio da je u maju prošle godine, Vlada Srbije obrazovala radnu grupu sa ciljem izrade sveobuhvane Strategije za rešavanje problematičnih kredita i pratećeg Akcionog plana za njeno izvršenje uz pomoć kojih se zajedno sa bankama uspešno sređuje kreditni portfolio banaka i njihov negativni uticaj na kreditnu aktivnost.

"Od avgusta prošle godine, započet je intenzivan rad nadležnih institucija sa ciljem unapređenja regulatornog miljea koji bi omogućio intenzivan razvoj tržišta problematičnih kredita i tako doprineo ne samo privlačenju novog kapitala u Srbiju, već i oživljavanju poslovanja domaćih preduzeća opterećenih tim dugovima", rekao je on.

Ministar je dodao da su ti dugovi nasleđeni iz prošlosti, da su posledica neadekvatnih odluka preduzeća, dobavljača ili banaka koje su im odobravale kredite ali i uticaja domaće i globalne ekonomske krize.

Vujović je ocenio da će nalazi i preporuke iz Studije, kao rezultat ovog i budućih stručnih skupova, biti od velike koristi i upotrebne vrednosti Radnoj grupi vlade, da pre kraja ove godine ukloni preostale zakonske i regulatorne prepreke za efikasnu realizaciju ove izuzetno važne i značajne aktivnosti.

Koorganizacijom ovog skupa, EBRD se aktivno uključila u rešavanje pitanja problematičnih kredita, a na osnovu Strategije koju je donela Vlada Srbije i na čijoj realizaciji zajedno rade NBS i Ministarstvo finansija.

Direktor ove finansijske institucije za Srbiju, Danijel Berg rekao da je današnji skup veoma važan deo procesa u kojem se razmenjuju stavovi i definišu koraci koji predstoje.

"Danas je prilika da nakon mnogo napornog rada stavimo nove ideje na što, realno sagledamo prepreke i pronađemo rešenja koja će nam pomoći u kreiranju tržišta problematičnih kredita", rekao je Berg.

On je naglasio da je učešće EBRD, zajedno sa ostalim učesnicima na tržištu u procesu veoma važno i da je primetna podrška koju ova aktivnost ima od Vlade Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti ministarstvo finansija nenaplativi krediti nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana