Tekst objavljen: 28.04.2015 11:15        


Dekan Fakulteta FEFA Ana Trbović izjavila je danas da je prerano da se na dnevnom redu pregovora sa MMF-om nađe povećanje plata u javnom sektoru, kao i da očekuje da će vlada i MMF postići kompromis po pitanju poskupljenja struje.  

Povećanje plata na dnevnom redu tek za dve godine

"Ne verujem da će povećanje plata biti na dnevnom redu naredne dve godine, osim ako se ne desi neki ozbiljan preokret, ne samo kod tri velika javna preduzeća koja je MMF izdvojio da treba da se restrukturiraju, već i kod ostalih javnih preduzeća", rekla je Trbović novinarima na konferenciji finansijskih direktora u Beogradu.

Ona je ocenila da je ironija sa aspekta socijalne pravde da su zbog smanjenja plata na gubitku prosvetni i zdravstveni radnici, jer postoje mnogo veći gubici na nekom drugom mestu u javnom sektoru koji se ne rešavaju.

Trbović je ocenila da će Vlada Srbije i MMF doći do kompromisa po pitanju poskupljenja struje i da će MMF prihvatiti da u martu nije došlo do tog poskupljenja, ali da će očekivati da se to uskoro desi.

"Tu imamo određenog prostora za pregovore, u smislu da je stav vlade da prvo treba da se izvrši reorganizacija EPS-a, pa onda poskupljenje struje", kazala je ona i dodala da očekuje da će MMF pozitivno oceniti to što je vlada sa poslednjih nekoliko zaključaka ubrzala reorganizaciju EPS-a.

Trbović je rekla da to što Srbija ima aranžman sa MMF-om koji prati rad vlade, pomaže da reforme u Srbiji budu brže i uspešnije.

"Oni dolaze ne samo kao inspektor, već kao dobar savetodavac šta treba učiniti da bi naše javne finansije bile održive", kazala je ona.

Trbović je istakla da će MMF prilikom majske revizije aranžmana sa Srbijom tražiti konkretne mere, šta je urađeno po pitanju restrukturiranja tri velika javna preduzeća, koja su navedena u aranžmanu sa tom finansijskom institucijom.

Njima je veoma poznato koji su sve načini pomoći države tim preduzećima i pratiće te podatke i brojke, da li se ta pomoć postepeno smanjuje do održivog nivoa, kazala je Trbović.

To je, kako je rekla, najveći rizik aranžmana sa MMF - om, posebno u pogledu Srbijagasa, da li se ozbiljno radi na reorganizaciji tog preduzeća, kao i EPS-a.

Govoreći o rastu javnog duga, Trbović je rekla da svakako zabrinjava taj rast, podsetivši da je najveći razlog za nastanak duga bilo nedomaćinsko ponašanje vlasti u prethodnim godinama, zbog čega sada vraćamo velike kamate na zaduženja, a drugi razlog je kašnjenje sa restrukturiranjem javnih preduzeća.

"Treba da se nastavi pritisak da se smanji javni dug. On će uvek postojati, ali država treba da se zadužuje za investicije i infrastrukturu, a ne za javnu potrošnju", naglasila je Trbović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate povećanje plata javni sektor Elektroprivreda Srbije (EPS) restrukturiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana