Tekst objavljen: 31.08.2015 10:25        


Prodaja novih automobila u Srbiji je u prvih sedam meseci ove godine povećana za dva do tri odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, izjavio je danas predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović ističući da je to ohrabrujuće i da bi u 2015. konačno mogao da se prekine dugododišnji trend pada prodaje automobila.

Povećana prodaja novih automobila za dva do tri odsto

U periodu januar - jul prodato je 12.560 novih automobila, a Vukasović je rekao Tanjugu da je do rasta došlo zato što ceo region, uključujući i našu zemlju, kao i globalno tržište automobila polako izlazi iz krize.

"U blagom porastu je potrošnja stanovništva i firmi, što je u vezi i sa nekim makroekonomskim kretanjima. Očekujemo da bi kroz neke mehanizme na koje država može da utiče, kroz svoju kreditnu i fiskalnu politiku, građani i firme ponovo mogli da dođu u priliku da više kupuju automobile", naveo je Vukasović.

On je rekao da se mesečno proda u proseku između 1.800 i 2.000 novih automobila u našoj zemlji, ali da je u julu, kada je prodato oko 1.700 automobila, bilo očekivano slabija prodaja zbog sezone godišnjih odmora.

"Ostaje nam druga polovina godina, ipak, blagi smo optimisti da će do kraja 2015. ukupna prodaja automobila biti nešto veća nego 2014, što je konačno dobar trend koji može da prekine konstantan pad prodaje od 2008. godine", kaže Vukasović.

On smatra da bi trebalo oživeti kupovinu novih automobila na lizing i putem kredita, koja je u prethodnom periodu bila smanjena zbog pada životnog standarda, nesigurnosti i restriktivne politike banaka.

"Sada se novi automobili prodaju 50 odsto za keš, a 50 odsto na lizing i kredite, s tim što je lizing dosta opao i smatramo da tu ima dosta prostora da se pokrene takva vrsta prodaje, kao i svuda na zapadu. Kreditni aranžmani su već povoljniji, jer pružaju kupcu veći osećaj sigurnosti, pošto auto prelazi u njegovo vlasništvo", naveo je Vukasović.

On dodaje da su ti uslovi u našoj zemlji nešto povoljniji nego ranije, ali i da su i dalje daleko nepovoljniji nego u zapadnim zemljama, gde se pretežno na taj način kupuju nova vozila.

Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika vozila, u Srbiji se najviše prodaju automobili iz B i C segmenta odnosno manji i jeftiniji automobili, koji koštaju između 10.000 i 12.000 evra, zbog slabe kupovne moći stanovništva.

"Ako se relaksira kreditna politika, mislim da će naši građani i u ovako teškim uslovima moći da kupuju i automobile u srednjem i premijum segmentu", rekao je Vukasović.

Najviše se u Srbiji prodaju automobili sa povoljnijim uslovima kreditiranja i tradicionalno su na prvom mestu škoda i ostali modeli iz folksvagen grupe, fijat, ford, reno, dačija i drugi.

"Kod luksuznih automobila u tzv. premijum segmentu postoji cenovna neelastičnost, kao za mercedes, BMW, audi i druge. Imate kupce sa dobrim prihodima bez obzira na uslove u privredi", rekao je Vukasović.
Prema njegovim rečima, najveći problem uvoznika je, pored kupovne moći, kako obezbediti što povoljnije uslove finansiranja.

On smatra da u saradnji sa poslovnim bankam, Narodnom bankom Srbije, nadležim ministarstvima i državnim institucijama kreditna politika može da se reklasira i da uslovi za lizing i kredite budu povoljniji.
Vukasović, koji je i direktor Verano motorsa, ističe da ta kompanija prodaje laka dostavna vozila ruskog GAZ-a po veoma povoljnim uslovima i da se njihovi modeli prodaju po ceni od 13.700 evra.

On je dodao da Verano za ta vozila, koja su napravljena po savremenoj tehnologiji, ima rezervne delove, kao i da nudi garanciju tri godine ili za 150.000 pređenih kilometara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto novi auto prodaja novih vozila auto kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana