Tekst objavljen: 02.12.2013 8:35        


Potrošači u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni od nepoštene poslovne prakse, ocenila je ekspert na projektu "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" Kristine Rifa i preporučila udruženjima potrošača da počnu kampanje u kojima bi upozoravali potrošače na primere takve prakse kod trgovaca.

Potrošači u Srbiji žrtve nepoštenih prodavaca

Rifa je objasnila da nepoštena poslovna praksa znači da trgovac dovodi prosečnog potrošača u zabludu obmanjujućim postupanjem ili oglašavanjem i da u takvim slučajevima evropsko pravo predviđa određene procedure, kao i sankcionisanje nesavesnog trgovca.

Oglašavanje hotelske sobe sa pogledom na more, neverovatne tvrdnje o gubitku kilograma ili sredstvima protiv opadanja kose i za olakšavanje bolova, kao i popust koji se odnosi samo na mali broj artikala u radnji i izjave npr. “cene od 499 dinara” su još neki primeri.
Ona je ocenila i da potrošači u Srbiji često nisu ni svesni da su žrtva nepoštene poslovne prakse i da nisu dovoljno zaštićeni od toga, ali da je dobro što novi zakon o zaštiti potrošača nudi bolji stepen zaštite kada su u pitanju bolje poslovne prakse.

Ona je dodala da direktiva EU uređuje veliki broj nepoštenih poslovnih praksi, kada je u pitanju nasrtljivo poslovanje.

- Primer je prodavac kola koji ubeđuje kupca da ako ne kupi ta kola porodica prodavca će pretrpeti veliku štetu i neće moći da ih hrani ili školuje - navela je Rifa.

Tu spadaju i reklamiranje kvaliteta proizvoda ili skrivanje neke informacije o kvalitetu proizvoda ili nasrtljivo poslovanje kada je u pitanju prisila potrošaca da zaključe određeni ugovor.

Reklamiranje da je proizvod bez šećera, konzervansa ili aditiva, da je proizveden u EU ili da je organskog porekla, a da to zapravo nije slučaj, samo su neki od brojnih primera nepoštene poslovne prakse.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija trgovci prodavci kupci zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana