Tekst objavljen: 20.12.2015 17:31        


Najviše prigovora potrošaca u Srbiji u toku 2015. godine podneto je u vezi sa informacionom i komunikacionom opremom, 18,5 odsto, pokazala je analiza koju je uradila Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) u saradnji sa Udruženjem za zaštitu potrošaca Vojvodine (UZPV).

Potrošači se u 2015. najviše žalili na mobilne uređaje

Analiza evidentiranih 5.285 prigovora na teritoriji Srbije, koji se odnose na konkretne robe i usluge, kao i na određene trgovce, pokazuje da u 2015. prvo mesto po broju prigovora zauzima informaciona i komunikaciona oprema -18,5 odsto, obuća i odeća (14,8), veliki kućni aparati (6,7) i usluge mobilne telefonije (5,9 odsto), saopštio je NOPS.

Prigovori u vezi sa informacionom i komunikacionom opremom pretežno se tiču garancije, čak 45,7 procenata, odnosno sadržaj prijave je pretežno nepoštovanje zakonske i komercijalne garancije, nepoštovanja roka za odgovor i rešavanje iste, kao i ostale nepravilnosti u primeni garancije koje nisu u skladu sa zakonskim odredbama.

Kako se navodi, 18,8 odsto od ukupnog broja evidentiranih prigovora se odnosi na kvalitet robe i usluga, 10,6 procenata na fakturisanje, obračun i naplatu duga, dok se 6,4 odsto prigovora odnosi na ugovore i prodaju.

Posmatrano po kategorijama robe i usluga, uvidja se da potrošači najčešće reklamiraju saobraznost telefona, i to njih 11,6 odsto od ukupno evidentiranih (odnosno 613 prigovora), na laptopove i tablete (6,9 odsto potrošača, odnosno 365 prigovora), a zatim na patike - 6,3 procenta kupaca (333 prigovora).

Od ukupnog broja evidentiranih prigovora u 2015. godini, uspešno je rešeno 77,9 odsto, 12,4 odsto prigovora je upućeno nadležnim inspekcijama, dok je 7,8 procenata upućeno drugim organizacijama.
Iz godine u godinu, primetan je trend povećanja broja potrošaca koji se javljaju NOPS-u i njenim članicama radi saveta ili pravne pomoći.

Takva pojava je posledica činjenice da je sve veći broj potrošača informisan o svojim zakonskim pravima i mehanizmima za njihovo ostvarivanje i zaštitu, a koji se sprovode posredstvom regionalnih centara za pružanje pravne pomoći potrošačima, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NOPS potrošači mobilni uređaji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana