Tekst objavljen: 08.05.2015 14:47        


Predsednik evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum odbacio je navode da će sporazum sa Grčkom biti uskoro postignut, navodeći da je malo verovatno da će do njega doći na sastanku ministara finansija evrozone u ponedeljak. "Potrebno nam je još vremena", rekao je Dajselbulm nakon sastanka sa italijanskim kolegom Pjerom Karlom Padoanom u Rimu, prenosi agencija Frans pres.

Potrebno još vremena za dogovor s Grčkom

Dajselblum je naveo da je otpis dela grčkog duga i dalje "na stolu", pod uslovom da Atini ispuni uslove koji se tiču strukturnih reformi, na koje je pristala u zamenu za međunarodnu finansijsku pomoć.
"Teško je predvideti ishod sastanka u ponedeljak, ali uveren sam da ćemo u razumnom roku postići dogovor", rekao je Padoan.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da je optimističan da će njegova zemlja uskoro postići dogovor s kreditorima, dodajući da Atina čini sve da bi do toga došlo.

Do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Uprkos neuspehu da sa međunarodnim kreditorima (EU i MMF) postigne sporazum o reformama koji bi otključao tranšu kredita pomoći vrednu 7,2 milijarde evra, Grčka je ove nedelje otplatila kamate vredne 200 miliona evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), što je prva od dve tranše. Do 12. maja treba da otplati još 750 miliona evra kamata MMF-u, a grčki zvaničnici odbacuju spekulacije da vlada u Atini neće prikupiti potreban novac.

Izvori iz Atine su za Frans pres ranije rekli da Grčka planira da u periodu od 8. do 15. maja prodajom obveznica pribavi 2,8 milijarde evra.

Vlada u Atini je, pozivajući se na "izuzetno hitne i nepredviđene potrebe" za novčanim sredstvima, prošlog meseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahteva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procene su da bi ovakav potez mogao doneti u državnu kasu oko 2,5 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka centralna banka grčka ekonomija grčka kriza Grčka dogovor sa mmf MMF otplata duga Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana