Tekst objavljen: 08.03.2020 11:00        


Preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju Termoelektrane "Kolubara B" u Kaleniću potpisali su danas u Obrenovcu direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić i direktor kineske kompanije "Powerchina" Jang Bo, a procenjena vrednost te investicije je oko 385 milion evra

Potpisan sporazum o nastavku gradnje "Kolubare B"

Projekat izgradnje TE "Kolubara B" u Kaleniću, kod Uba, započet je 80-ih godina prošlog veka i nikada nije završen, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja termoelekrane, sa jednim blokom snage oko 350 megavata.

Grčić je novinarima rekao da je potpisivanje sporazuma o završetku izgradnje TE "Kolubara B“ izabrano 6. marta, jer se danas obeležava pola veka od početka rada "TENT A".

"Ponosan sam jer smo uspeli da pokrenemo projekat koji je počeo i stao osamdesetih godina prošlog veka, a to je završetak izgradnje Termoelektrane "Kolubara B". Zahvaljujući viziji i političkoj želji predsednika Srbije Aleksandara Vučića da se EPS modernizuje, razvija i širi u vlasništvu države, mi smo napravili presek stanja šta je započeto i došli do današnjeg potpisivanja sporazuma koji je početna tačka za nastavak projekta", istakao je Grčić.

Prema njegovim rečima, Termoelektranu "Kolubaru B" gradiće jedna od najboljih i najvećih kineskih kompanija, a biće urađena po najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Zahvaljujem kineskim partnerima na svemu što rade za Srbiju, na svemu što rade sa EPS-om i na razumevanju i strpljenju, jer u narednih nekoliko godina između EPS i kineskih kompanija biće realizovano mnogo projekata", rekao je direktor EPS-a.

Grčić je istakao da je predviđena vrednost investicija 385 miliona evra, dodajući da će se precizna vrednost znati uskoro i naveo da je i predviđena vrednost nekoliko miliona manja nego što je prethodna vlast potpisala gradnju bloka u Kostolcu.

Direktor kineske kompanije "Powerchina" Jang Bo zahvalio je Vladi Srbije i EPS-u na ukazanom poverenju i podršci za nastavak izgradnje TE "Kolubara B", dodajući da je kompanija na čijem je čelu svetski poznata vodeća inženjering grupa koja ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termo blokova širom sveta. Ističe da je ta kompanija u Srbiji prisutna dugi niz godina i da je već izvodila projekte koji su uticali na razvoj energetskog sektora u našoj zemlji , navodeći da shvataju važnost "Kolubare B" za Srbiju i region.

"Ovaj projekat će biti izgrađen u skladu sa standardima EU, radićemo sa EPS-om da razvijemo najnapredniju tehnologiju i blisko ćemo sarađivati sa našim međunarodnim i lokalnim partnerima, a trudićemo se da lokalna zajednica ima maksimalne benefite od ovog projekta", rekao je Jang.

TE "Kolubara B" je zamenski kapacitet koji obezbeđuje garantovanu proizvodnju električne energije iz domaćih resursa, umesto uvoza. Novi blok imaće i primarne i sekundarne mere za smanjenje emisije azotnih oksida, sistem za odsumporavanje, filtere za smanjenje emisije praškastih materija, sistem za smanjenje žive i halogenih elemenat, sistem za tretman otpadnih voda...

Potpisivanje Preliminarnog sporazuma omogućava da počnu razgovori između JP EPS i izvođača, koji treba da u roku od 75 dana rezultiraju zvaničnim predlogom izvođača, koji je uslov za potpisivanje ugovora i početak radova na završetku izgradnje.Početak radova očekuje se u 2021. godini, a plan je da blok bude na mreži do kraja 2024. godine.

Izgradnjom moderne TE "Kolubara B" omogućava se iskorišćenje uglja do 2050. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kolubara b termoelektrana kolubara b nastavak izgradnje jang bo milorad grčić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana