Tekst objavljen: 06.06.2015 11:34        


Tri četvrtine vlasnika ili rukovodilaca malih i srednjih preduzeća u Francuskoj (74 odsto) opisuje svoj radni dan kao stresan, mada čak 79 odsto njih smatra svoje zdravlje dobrim ili vrlo dobrim, pokazuje studija istraživačkog centra Opinionvej.

Poslodavci pod stresom, ali ne odlaze na bolovanja

Ipak, samo 39 odsto anketiranih privrednika u ovoj kategoriji preduzeća ocenjuje da je sposobno da nastavi s poslom u istom ritmu narednih 10 godina, prenosi francuski list Puan.

Studija takođe otkriva da 44 odsto ovih poslodavaca radi više od 50 sati nedeljno, a njih 21 odsto čak više od 60 sati.

Ovi prekovremeni sati uzrok su poteškoća u usklađivanju privatnog i profesionalnog života za 45 odsto anketiranih.

Uprkos tome, 79 odsto vlasnika ovih preduzeća svoje zdravlje ocenjuje dobrim ili vrlo dobrim, i to kako fizičko (78 odsto), tako i mentalno (80 odsto).

U istraživanju se dalje navodi da 76 odsto ispitanika smatra da čini ono što je potrebno radi očuvanja sopstvenog zdravlja, dok samo sedam odsto njih je moralo na bolovanje zbog nekih zdravstvenih problema za poslednjih 12 meseci.

Međutim, među onima koji smatraju da vode računa o zdravlju, 39 odsto je gojaznih, 23 odsto pušača, a 14 odsto njih svakodnevno konzumira alkohol.

Niska stopa onih koji su priznali da su bili bolesni, kako se navodi, objašnjava se činjenicom da je čak 70 odsto šefova malih i srednjih preduzeća za godinu dana unazad odbilo da uzme bolovanje, uprkos tome što im je to lekar savetovao.

Anketa je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.502 poslodavca u preduzećima čiji broj zaposlenih ne prelazi 249.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bolovanje preduzeća preduzetnici francuske kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana