Tekst objavljen: 17.07.2015 16:12        


Rast cena benzina je u junu skromno pogurao inflaciju u SAD, uz rast indeksa potrošačkih cena od 0,3 odsto, pokazali su danas zvanični podaci u Vašingtonu.

Poskupljenje benzina podiglo inflaciju u SAD

Cene na benzinskim pumpama su u junu porasle 3,4 odsto nakon rasta od 10,4 odsto iz maja, a epidemija ptičjeg gripa je podigla cene jaja 18,3 odsto, navodi američko Ministarstvo rada, a prenosi agencija AP.

Kada se iz računice isključe tradicionalno promenjive cene hrane i energenata, takozvana osnovna inflacija je prošlog meseca iznosila 0,2 odsto, navodi ministarstvo. Podaci iz juna u skladu su sa očekivanjima analitičara.

U godini zaključno sa junom, ukupne potrošačke cene porasle su svega 0,1 odsto, a osnovne cene 1,8 odsto.

Cene benzina su u poslednjih godinu dana pale 23,3 odsto, a na najnižem nivou su bile u januaru, da bi se potom nešto oporavile.

Inflacija je znatno ispod ciljnog nivoa američke centralne banke (Fed) od dva odsto. Fed duže od šest godina ključnu kamatnu stopu drži na nivou blizu nule, sa ciljem oporavka ekonomije od finansijske krize iz 2008. i Velike recesije koja je trajala od 2007. do 2009.

Politika niskih kamatnih stopa urodila je plodom, budući da američka privreda beleži snažnije rezultate.

Poslodavci u SAD su od početka godine mesečno otvarali 208.000 novih radnih mesta u proseku, a stopa nezaposlenosti spustila se na sedmogodišnji minimum od 5,3 odsto, navodi AP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
benzin cena benzina inflacija SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana