Tekst objavljen: 30.10.2019 14:25        


Do ove ideje su došli u Poljskoj

Porez na velike trgovine koje stvaraju neprijatnosti u gradovima

Poljska planira da uvede novi porez za velike maloprodajne trgovine kojim neće oporezivati njihove prihode već neugodnosti koje te trgovine izazivaju gradovima, izjavila je poljska ministarka tehnologije i preduzetništva Jadviga Emilevic.

Taj porez se može obračunavati zbog povećanog prometa koji generišu velike trgovine i potrebnih ulaganja u puteve, rekla je Emilevic za tamošnju radioteleviziju "Radio Zet".

Ako se nova vlada brzo formira, ti zakoni bi mogli da budu predstavljeni još ove godine, a novi porez bi mogao da stupi na snagu početkom 2020. godine. Porez na saobraćajna zagušenja sigurno bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju, dodala je Emilevic.

Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodajne trgovine, porezom na prihode s progresivnom poreskom stopom, obustavljen je ubrzo nakon uvođenja 2016. godine nakon što je Evropska komisija izrazila sumnju u usklađenost tog poreza s propisima Evropske unije. Evropski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU. Na tu odluku Evropska komisija je uložila žalbu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oporezivanje velikih maloprodajnih trgovina, koje su često u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja iz kampanje vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neprijatnosti trgovina Poljska porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana