Tekst objavljen: 28.10.2020 14:55        


Ministarstvo finansija Srbije pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna "mala" promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati odvojeno porez i na takozvane "pomoćne objekte", piše "Blic"

"Porez će se plaćati i na podrume, šupe, kotlarnice, bunare..."

Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti, navodi list.

Ti objekti prethodno su bili oporezovani zajedno sa objektom kome služe, a sada su poistovećeni sa garažama.

Kako navode iz Ministarstva finansija, predloženim izmenama i dopunama Zakona zapravo može i da se smanji poresko opterećenje za pomoćne objekte i proširi poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati, kako je predloženo, počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

"Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava", piše "Blic".

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu je na javnoj raspravi do 4. novembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o porezu na imovinu bunar šupa porez porez na nekretnine izmene zakona porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana