Tekst objavljen: 26.11.2017 10:02        


Od 1. januara 2018. pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju, ali i za odlazak u prevremenu starosnu penziju oba pola. U penziju žene će moći to da učine sa 62 godine i 15 godina staža, šest meseci više nego što je sada. Za muškarce ostaje nepromenjeno - 65 godina i 15 godina staža.

Pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju

Uslov za odlazak u prevremenu starosnu penziju za pripadnice ženskog pola podiže se na 56 godina i četri meseca života i 38 godina staža osiguranja, dok za pripadnike muškog pola u 2018. će biti potrebno 57 godina i 40 godina staža.

- U slučaju prevremene starosne penzije, ona se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju - kažu za "Blic" u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U 2032. godini izjednačavaju se uslovi za žene i muškarce

Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za prevremenu starosnu penziju, kako ističu u Fondu PIO se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce - 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

USLOVI ZA ODLAZAKU STAROSNU PENZIJUZA MUŠKARCE I ŽENE

USLOVI ZA ODLAZAK U PREVREMENU STAROSNUPENZIJU ZA MUŠKARCE I ŽENE

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prevremena penzija odlazak u penziju penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana