Zvanični kurs Evra za dan 14.04.21. :: 117.5779 rsd
Tekst objavljen: 04.12.2019 14:55        


Share Fondacija je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podnela prekršajne prijave protiv Fejsbuka i Gugla zbog nepoštovanja obaveze da imenuju predstavnike u Srbiji za pitanja zaštite podataka o ličnosti. 

Podnete prekršajne prijave povereniku protiv Fejsbuka i Gugla

U maju ove godine, pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, SHARE Fondacija je poslala pisma na adrese 20 svetskih kompanija i pozvala ih da imenuju predstavnike u Srbiji, u skladu sa novim zakonskim obavezama.

Imenovanje predstavnika ovih kompanija nije formalnost, već pitanje od suštinskog značaja za ostvarenje prava građana Srbije propisanih Zakonom. U trenutnim okolnostima, kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk posmatraju Srbiju kao zemlju “trećeg sveta”. Naime, navedene kompanije prepoznaju Srbiju kao relevantno tržište, te nude svoje usluge građanima Republike Srbije i prate njihove aktivnosti.

U toku poslovanja, ove kompanije obrađuju veliki broj podataka građana Srbije i na tome ostvaruju ogroman profit. S druge strane, građanima su novim Zakonom garantovana brojna prava u odnosu na ovakvu obradu, ali se trenutno čini da bi ostvarivanje tih prava bilo suočeno sa brojnim poteškoćama.

Između ostalog, ove kompanije ne obezbeđuju jasne kontaktne tačke kojima se naši građani mogu obratiti - na raspolaganju su im uglavnom formulari za prijavu koji su na stranom jeziku. Naše iskustvo je pokazalo da takvi formulari nisu adekvatni jer zahtevaju od građana Srbije napredno znanje stranog jezika, ali i zbog toga što ovu vrstu komunikacije najčešće vrše programi koji šalju generičke automatizovane odgovore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako novčane kazne po domaćem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti koje može da izrekne Poverenik, u ovom slučaju u iznosu od 100.000 dinara, svakako ne bi imale velike posledice po budžete ovih gigantskih kompanija, smatramo da bi pokazale da nadležni organi Republike Srbije nameravaju da zaštite naše građane te da ove kompanije ne posluju u skladu sa domaćim propisima - navodi se u saopštenju Share fondacije.

Prekršajna prijava protiv Gugla

Prekršajna prijava protiv Fejsbuka

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
share fondacija prekršajne prijave google Facebook poverenik za informacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana