Tekst objavljen: 21.09.2020 14:00        


ROD voća je, prema sadašnjim procenama, podbacio u odnosu na lanjski, navode u Privrednoj komori Srbije. Očekuje se da će ovogodišnji prinos iznositi između 1,2 i 1,3 miliona tona, dok je prošlogodišnji bio 1,6 miliona tona. Podbacile su i jabuke i šljive i grožđe, najvažnije vrste koje sada stižu na branje.

Podbacio rod voća: Proizvođači jabuka, šljiva i grožđa pretrpeli gubitke

- Ove godine se očekuje pad roda jabuka za oko 10 odsto u odnosu na lane, kada je proizvedeno oko 500.000 tona ovog voća - kaže Aleksandar Bogunović iz PKS. - Na pad proizvodnje su, pre svega, uticale vremenske prilike koje nisu pogodovale jabukama, ali to neće uticati na njihov kvalitet, jer su u savremenim zasadima primenjivane sve preporučene agrotehničke mere.

Tokom većeg dela ove godine jabuke su na našem tržištu bile veoma skupe, pa se kilogram prodavao i za više od 200 dinara. Kako ističe Bogunović, cene se ni sada nisu sasvim normalizovale,ali bi se to moglo uskoro očekivati, jer u ovom trenutku na rod stiže veliki broj sorti što će popraviti ponudu na domaćem tržištu. Veliki deo proizvodnje će svakako otići u izvoz, najviše u Rusku Federaciju, kao što je bilo i prethodnih godina.

- Ove godine se proizvođačima otvorila još jedna šansa za izvoz i dobru izvoznu cenu, jer se u Poljskoj, jednom od naših najvećih konkurenata u ovoj vrsti proizvodnje, zbog izmrzavanja jabuka, očekuje pad proizvodnje - objašnjava Bogunović.

Rod šljiva je varirao od regiona do regiona ali kako je berba još u toku, nema preciznih podataka o ukupnom prinosu na teritoriji cele države.

- Prema procenama stručnjaka očekuje pad proizvodnje od 20 do 30 odsto po regionima, kao i nešto slabiji kvalitet - navodi Bogunović. - Niska otkupna cena od 10 do 20 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koji su pratili ovogodišnju berbu.

On ističe da je će i ove godine, kao što je uostalom bivalo godinama unazad, 70 odsto roda šljive završiti u rakiji. Kada je o grožđu reč, Bogunović kaže da su nepovoljne vremenske prilike u regionu Župe uticale na pad proizvodnje u tom kraju od preko 50 odsto, dok se u Šumadiji i Vojvodini očekuje znatno bolji prinos, kao i kvalitet grožđa. Može se očekivati da će period sunčanih dana do kraja septembra, pogodovati vinovoj lozi i na preostalim neubranim površinama ublažiti štete proizvođačima koji su ih pretrpeli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sektor proizvodnje grožđa i vina je inače zbog pandemije pretrpeo velike gubitke, jer je analiza prodaje pokazala da je u prethodnih šest meseci ove godine, prodato za 50 odsto manje domaćih vina nego u istom periodu prošle godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jabuke PKS voće vino grožđe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana