Tekst objavljen: 02.10.2015 8:58        


Po Zakonu o platnim uslugama, koji je juče stupio na snagu, izvršitelji će ubuduće podatke o tekućim i štednim, dinarskim i deviznim računima građana dobijati iz Jedinstvenog registra računa fizičkih i pravnih lica od Narodne banke Srbije. Zamenik predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla je Tanjugu da su i do sada izvršitelji sprovodili izvršenje zaplenom novca na računu dužnika.

Podatke građana izvršitelji od danas dobijaju od NBS-a

"Ranije su radi pribavljanja broja računa morali da se obraćaju svim poslovnim bankama pojedinačno, a ubuduće će na pismeni zahtev izvršitelja odgovarati NBS i dostavljati brojeve računa i ime poslovne banke kod koje se račun vodi", navela je ona.

Nakon toga, Manić objašnjava da će izvršitelj donositi zaključak o zapleni novčanih sredstava na računu dužnika, koji će dostaviti poslovnoj banci na sprovođenje.

"Izvršitelj ima pravo da pribavlja brojeve računa samo izvršnih dužnika za koje se vodi postupak prinudne naplate", ukazala je ona.

Manić, međutim, ističe da izvršitelji neće imati pravo da dobiju podatke o računima građana za koje se ne vodi postupak naplate duga.

Zakonom o platnim uslugama propisano je, kako tvrde u NBS, da se u elektronskom obliku vodi jedinstveni registar tekućih i drugih računa pravnih i fizičkih lica.

Na ovoj adresi objašnjavaju Tanjugu da će registar sadržati podatke o vlasniku računa - ime i prezime, JMBG, adresu prebivališta, odnosno boravišta, iste podatke o licu ovlašćenom za raspolaganje sredstvima na računu, kao i podatke o računu - broj računa, vrstu računa, datum otvaranja, datum gašenja računa...

"Jedinstveni registar računa neće sadržati podatke o stanju i promenama na računu", naveli su u NBS.
Navedeni podaci će, kako tvrde, omogućiti efikasnije i brže vođenje izvršnog postupka, poreskog postupka, ostavinskog postupka...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sudski izvršitelji naplata duga dužnici jedinstveni registar računa štednja građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana