Tekst objavljen: 03.09.2015 12:36        


Centralna banka će od 1. oktobra znati datum otvaranja i gašenja računa, druge promene na računu, ime i prezime klijenta, njegov JMBG i adresu boravišta ili prebivališta.

Podaci o računima građana na uvid NBS-u

Narodna banka Srbije od 1. oktobra imaće podatke o svim bankarskim računima građana Srbije, što s obzirom na ranije zloupotrebe ličnih podataka, klijente banaka može samo da zabrine.

Centralna banka znaće datum otvaranja i gašenja računa, druge promene na računu, ime i prezime klijenta, njegov JMBG i adresu prebivališta, odnosno boravišta. Međutim, ova informacija ne nalazi se u obaveštenjima koja ovih dana dobijaju građani od banaka, u kojima se navodi da 1. oktobra počinje da važi Zakon o platnim uslugama.Zakon uvodi obavezu bankama da podakte o klijentima šalju u novoformiran jedinstveni registar računa građana. Kontrolu nad tom bazom podataka građana imaće NBS, odnosno guvernerka Jorgovanka Tabaković, koja je na ovu funkciju došla po partijskoj liniji, što građane može dodatno da onespokoji. Gde su partije tu su neretko zloupotrebe.

Obaveštenja banaka

Na pitanje zašto se uvodi Jedinstveni registar, Dušan Uzelac s portala Kamatica smatra da je reč o širenju nadležnosti NBS zbog kontrole elektronskog plaćanja. On veruje da neće biti ugrožena bezbednost građana. Inače, obaveštenja banaka koje dobijaju građani su prilično štura, pa klijenti ne mogu da shvate o čemu je reč. Uzelac kaže da se malo stvari menja, ali da se uvode nove, koje se odnose na tekuće račune i plaćanje.

- Otvara se mogućnost da se snize provizije za održavanje računa i provizije za plaćanje jer će, osim banaka, i drugi moći da se bave platnim uslugama, na primer, naplatom računa. Međutim, tužno je što je zakon donet jer je deo usklađivanja s propisima EU, a ne zato što smo mi to hteli. Jačina bankarskog lobija i slabost NBS deset godina odlažu donošenje ovog zakona - dodaje Uzelac.

Rodoljub Šabić
Slaba zaštita podataka

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Kurir da se dosad nismo pokazali u zaštiti podataka građana. Ako je Skupština izglasala taj zakon, sad možemo da pričamo samo o merama da se oni zaštite.

- Nadam se da NBS može da obezbedi zaštitu, mnoge institucije nisu mogle. Bilo je različitih kompromitacija, setimo se samo podataka Agencije za privatizaciju - objašnjava on.


Na pitanje zašto je potreban registar računa fizičkih lica i da li može da bude zloupotrebljen u NBS kažu da ti podaci neće biti javno dostupni i na njih se primenjuju propisi o zaštiti podataka o ličnosti.

Tajni podaci

- Te podatke NBS daje samo na osnovu pisanog zahteva suda i drugog nadležnog državnog organa, u skladu sa zakonom. Lica kojima se podaci daju mogu ih koristiti isključivo u svrhu za koju su pribavljeni i ne mogu ih dalje saopštavati ili dostavljati trećim licima - tvrde u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novine koje donosi novi zakon

O čemu nas banke obaveštavaju
- Klijent može da raskine ugovor s bankom bilo kada, dok banka mora da da otkazni rok od dva meseca
- Zatvaranje tekućeg računa je besplatno
- O svakoj promeni tarifa banka mora da obavesti klijenta najkasnije dva meseca ranije
Ko će smeti da obavlja platni promet
1. Banka
2. Institucije elektronskog novca
3. Platna institucija
4. Narodna banka Srbije
5. Uprava za trezor
6. Javni poštanski operator

- U slučaju spora klijenta i banke teret dokazivanja je na banci
- Platne transakcije u dinarima u našoj zemlji moraju se obaviti u toku dana
- Na zahtev klijenta banka je dužna da mu besplatno dostavi jednom mesečno na papiru izvod o transakcijama
- Precizno i detaljno su definisane informacije koje korisnik platnih usluga mora da dobije od pružaoca platnih usluga.

3 komentara

  1. User image
    Svetlana 03.09.2015 13:17

    Ne znam kome bih postavila pitanje. Ali, da li znate da nijedan poštanski radnik ne može imati račun negde drugo do u Poštanskoj štedionici. Problemi nastaju kad hoćete da podignete kredit i od vas se traži da predjete u drugu Bankujer su, normalno, povoljniji uslovi i manje su kamate. Poštanska to ne dozvoljava. Ako ovaj novi zakon stupi na snagu od oktobra meseca da li to znači da poš. radnici mogu da odu iz Poš. štedionice? Vi ste u prvom pasusu naveli da klijent može da u svakom momentu raskine ugovor s Bankom. Ako nešto znate, molim javite jer je hitno - zbog kredita. Hvala.

  2. User image
    Kamatica 03.09.2015 13:27

    Svaki klijent ima pravo da promeni banku u bilo kom trenutku, ni jedna pa ni Poštanska ne može da zadrži klijenta protiv volje. Ukoliko nemate kredit, banka mora da Vam omogući zatvaranje računa. Ovaj zakon će omogućiti klijentima zatvaranje računa besplatno, ali naravno pri zatvaranju morate da vratite banci ukoliko imate čekove i kartice. Neophodno je da se izmire sve obaveze sa bankom u kojoj trenutno imate primanja kako biste mogli da prenesete svoja primanja u drugu banku.

  3. User image
    Žarko Hristov 31.01.2018 12:59

    Da li Centar za socijalni rad ima pravo u uvid u račun primaoca novčane socijalne pomoći?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
promet po računima registar računa građana nbs privatni računi građana banke platni promet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana