Tekst objavljen: 28.05.2019 12:50        


Kada putnik izabere destinaciju i plati aranžman najvažnije što očekuje jeste da mu putovanje ne propadne.

Počinje sezona odmora i dobro je da znate kada imate pravo na povraćaj novca

Nažalost, prošlogodišnju letnju sezonu obeležilo je nekoliko slučajeva prevare u turizmu, čak je tur-operater iz Subotice pobegao iz Srbije sa novcem putnika isamo su neki od njih zahvaljujući dobroj volji agencija iz Beograda otišli na odmor. Konkretno, problem putnika koji nisu mogli da budu obeštećeni je što su rezervacije platili na ruke vlasniku agencije. Pretpostavlja se da su imali poverenja u dogogodišnjeg turističkog radnika, ali bez obzira što je poverenje u agencije ključno postoji još mnogo toga na šta treba obratiti pažnju.

Nakon prevara koje su podigle na noge srpsku javnost uvedeno je inekoliko novina, a među njima je i osiguranje od otkaza za putovanje koje je dva odsto od cene aranžmana.

Ako je letovanje 100 evra, ovo osiguranje se plaća dva evra. Aleksandar Seničić, direktor JUTA, objasnio je za medije zašto je poželjno uzeti osiguranje od otkaza putovanja.

- Ovo osiguranje omogućava povrat novca u slučaju nepredviđenih okolnosti kao što su bolest ili smrtni slučaj. O tome treba da vode računa putnici koji imaju rizične grupe, a to su stari roditelji, mala deca i drugi, gde može doći do neplaniranih okolnosti – kaže Seničić.

Turizmolog Boris Tot smatra da putnici agenciju treba da biraju po preporuci ili da koriste usluge agencija u koje su stekli poverenje.

- Najbitnije je da građani fizički budu prisutni prilikom sklapanja ugovora. Ugovor je obavezan i treba ga pročitati iproveriti da li je u njemu navedeno sve što je dogovoreno. Ugovor o putovanju mora da ima pečat ipotpis. Termini moraju biti precizno navedeni. Ukoliko se novac uplaćuje kod posrednika mora da bude naznačeno ko je tur-operater. Poželjno je proveriti da li je letovanje plaćeno tur-operateru -kaže Tot.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Putnici mogu na internetu da provere da li agencija ima licencu i polisu osiguranja. Dokumentacija i opšti uslovi putovanja koje agencija mora da izda prilikom sklapanja ugovora treba da se sačuvaju.

- To je dokument od oko 12 strana, ali neka im ne bude mrsko da sve pročitaju da bi znali na šta imaju, a na šta nemaju pravo – kaže Tot.

Agencije su dužne ida uruče putniku garanciju da će putovanje biti izvršeno ida će u slučaju propusta moći da ostvare svoja prava. Kako se navodi na sajtu JUTE, agencije koje imaju njihovu garanciju garantuju sledeće: povrat novca za nezapočeta putovanja u slučajevima bankrota, besplatan smeštaj ako to nije učinila agencija, besplatan povrat, mogućnost alternativnih putovanja ako putnici nisu otputovali preko agencije, besplatnu arbitražu ako je program delimično neispunjen ipravnu pomoć.

Nije redak slučaj da se putnicima kroz fotografije predstave hoteli idrugi smeštaj u boljem izdanju nego što zaista jesu. Ukoliko putnik smatra da je prevaren, treba na licu mesta da kontaktira predstavnika agencije.

- Svaka turistička agencija mora imati predstavnika na destinaciji. Turista treba da napravi fotografije i po povratku da uputi žalbu i onda može da očekuje povrat određenog dela novca, odštetu ili zamenu za drugo putovanje - kaže turizmolog Tot.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
boris tot letovanje YUTA Aleksandar Seničić putovanje prava putnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana