Tekst objavljen: 31.07.2016 14:25        


Centar malog biznisa Privredne komore Srbije počeo je danas sa radom u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac i baviće se pružanjem pomoći, kako onima koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili unaprede poslovanje, tako i radnicima koji su u velikim preduzećima postali tehnološki viškovi. 

Počinje sa radom Centar malog biznisa PKS u Kragujevcu

Na konferenciji za novinare u PKS rečeno je da je to prvi takav centar koji će nacionalna asocijacija srpske privrede u narednom periodu pokretati i u drugim regionalnim komorama.

"Ovo je jedna usluga koju želimo da ponudimo u regionalnim privrednim komorama, a počinjemo od Kragujevca gde već od danas svi oni koji žele da pokrenu biznis ili imaju mali biznis i žele da ga razviju moćiće u PK Kragujevac da dobiju informacije o tome kako da naprave biznis plan, provere poslovnu ideju, vide kakvo je stanje na tržistu rada, šta je potrebno da registruju preduzeće i slično", rekao je Čadež.

Kako je naveo, posebno je važno to da će svima onima koji usled različitih razloga u svojim kompanijama, većim sistemima, postaju tehnoloski viškovi i dobiju otpremine moći da se ponudi predlog kako ta sredstva mogu da umnože sa svojim kolegama i naprave biznis.

"Želimo da im omogućimo da vide koje su ideje, kako mogu da ulože novac i dobiju dodatna sredstva u okviru godine preduzetništva i naprave posao koji će biti održiv i koji će im obezbediti egzistenciju", istakao je Čadež.

Čadež je naveo primer Fijata, gde je veliki broj kvalifikovanih i stručnih ljudi zbog optimizacije procesa "ušao" u proces tehnoloskog viška, ističući da postoje najave od kompanije Simens da im je potrebno 50-60 radnika koje bi mogli da zaposle.

"Već smo krenuli u razgovore sa njima kako da ih povežemo sa ljudima koji prolaze kroz taj poces u Fijatu. Želimo da pomognemo ljudima da pokrenu biznis i da vidimo gde obučeni radnici mogu da predju i u drugi sistem", rekao je Čadež.

Predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić rekao je da će Centar malog biznisa praktično biti na usluzi privredi i biti bliži privrednicima.

"Ovo je jeste podrška preduzećima u osnivanju, imamo usluge kao i ostali start ap centri, ali i dve dodatne vrednosti - posebne usluge i informacije kojima raspolaže PKS", rekao je Lučić.

Kako je naveo, važno je i to što će centar omogućiti poslovno povezivanje, kao i pomoć i podršku u prvoj godini poslovanja.

"Obaveza ovog centra je da sve preduzetničke radnje i privredna društva koja su osnovana, godinu dana komora intenzivno prati", rekao je on i istakao da je reč o inovativnom pristupu.

On se osvrnuo na to da je u Kragujevcu u toku proces smanjenja broja zaposlenih u Fijatu, a da je najavljeno i smanjenje broja zaposlenih u Zastava vozilima, Resavici, Fabrici kablova u kojoj bi, kako je dodao, početkom idućeg meseca 850 radnika moglo da napusti fabriku kao tehnološki višak.

"Centar će biti podrška i u ovakvim slučajevima. Naš interes jeste da gradjani sagledaju mogućnost i opredele se za preduzetnički poduhvat i da mogu da računaju na podršku Privredne komore", rekao je Lučić.

Cilj osnivanja Centra malog biznisa PKS je i unapredjenje poslovnog ambijenta za preduzetnike, povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, jačanje domaće privrede, malih i srednjih preduzeća, kao i podrška projektu "Godina preduzetništva", rečeno je na konferenciji u PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kragujevac biznis Privredna komora Srbije PKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana