Tekst objavljen: 28.04.2020 16:00        


Za najugroženije poljoprivrednike u Srbiji, koji imaju najviše problema zbog pandemije koronavirusa, počela je isplata novčane pomoći, a očekuje sa da će biti završena do kraja sledeće nedelje, izjavila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Biljana Petrović

Počela isplata subvencija povrtarima, mlekarima i pčelarima

Petrović je, na online konferenciji USAID-ovog "Projekta za konkurentnu privredu", navela da je odlukom Ministartva nastojano da se pomogne odmah poljoprivrednim proizvođačima koji su bili najviše ugroženi u ovom momentu, a to su povrtari u zatvorenom prostoru, mali mlekari i pčelari koji imaju više od 70 godina.

"Za povrtare maksimalan iznos subvencija je do 90.000 dinara, za proizvođače mleka do 30.000 dinara za krave, a do 20.000 dinara za ovce i koze i za pčelare do 20.000 dinara", objasnila je Petrović.

Odluka Vlade Srbije kao pomoć poljoprivrednicima je i kreditna podrška, sa 1,45 milijarde dinara za subvenciju kamatnih stopa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ta podrška se odnosi na sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, za zadruge i pravna lica koja u okviru svoje firme imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo", navela je Petrović.

Maksimalni iznos kredita za fizička lica i preduzetnike je šest miliona dinara, a za pravna lica 18 miliona dinara i da se oni realizuju preko komercijalnih banaka. Uvedena je i nova vrsta kredita od tri miliona dinara za likvidnost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mlekari subvencije državne subvencije poljoprivreda pčelari vanredno stanje ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana