Tekst objavljen: 09.02.2021 15:20        


Za penzionere iz kategorije zaposlenih, danas je počela isplata penzija za januar, uvećanih za 5,9 odsto.Uvećane čekove će danas dobiti oni kojima primanja dobijaju na kućne adrese i na šalterima pošta, dok će penzionerima koji penzije primaju preko tekućih računa, one početi da stižu od sutra

Počela isplata penzija po švajcarskoj formuli

Prosečna januarska penzija sa povišicom će iznositi oko 29.400 dinara, oko 1.600 dinara više nego što su najstariji u proseku dobijali do sada.

Isplata penzija po Švajarskoj formuli

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je da je danas počela isplata za penzionere iz kategorije zaposlenih, koji penzije primaju na kućne adrese i na šalterima pošta, dok oni koji ih primaju preko tekućih računa, uplatu mogu očekivati sutra.

Vojni penzioneri i poljoprivrednici, uvećanu penziju dobili su 5. februara ove godine, saopštilo je ministarstvo.

"Uvećane penzije dobija oko 1,7 miliona penzionera, što je sjajna vest za naše najstarije, za koje je prethodna godina zbog zdravstvene situacije bila posebno teška. Švajcarska formula na najrealniji način oslikava stanje u privredi i zahvaljujući njoj penzije rastu na potpuno realnim osnovama", naveo je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da su penzije u poslednjih nekoliko godina porasle za oko 29 odsto."Reč je o prosečnom povećanju, u iznosu od oko 29 odsto od 2014. godine kada samo bili prinuđeni na mere fiskalne konsolidacije. Taj procenat uključuje i poslednje povećanje penzija, koje je stupilo na snagu 1. januara 2021. godine", rekao je on.

Mali je podsetio da će do petka biti poznati detalji novog paketa podrške građanima i privredi.

"Država će izdvojiti ogroman novac, jer je planirano proširenje obima podrške na inicijativu Aleksandra Vučića. Naime, tri puta po 50 odsto minimalne zarade dobiće i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija, a u okviru sektorske podrške, još po jedan minimalac biće opredeljen za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent a kar agencijama, kao i hotelijerima", rekao je on i zaključio da država čvrsto stoji iza svojih građana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija isplata penzija švajcarska formula siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana