Tekst objavljen: 12.02.2015 9:38        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je grčka levičarska partija Siriza odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj, što će, prema ocenama analitičara, naneti novi udarac oslabljenom evru.

Pobeda Sirize u Grčkoj oborila cenu nafte

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 57 centi na 45,49 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 48 centi na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.
"Odmah po otvaranju robnih berzi, cene nafte su pale. Verujemo da je na pad uticao ishod izbora u Grčkoj", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Pobeda grčke levičarske partije Sirize, čija je politika protivljenja merama štednje izazvala bojazan od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, uzrokovala je da evro padne na novi 11-godišnji minimum prema dolaru, što čini da nafta izražena u dolarima bude skuplja, smanjujući tako tražnju i vršeći novi pritisak na cene nafte.

Siriza je, kako podseća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dela duga od 240 milijardi evra. Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niže cene cene nafta pala Terminske cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana