Tekst objavljen: 21.12.2015 10:52        


Podela vaučera za građane u cilju podsticaja domaćeg turizma nastaviće se od 1. januara 2016. godine, a osim što je proširena lista korisnika, očekuje se da će naredne godine to pravo iskoristiti i do 50.000 građana, izjavila je pomoćnik ministra trgovine i turizma Renata Pindžo.

Pindžo: Vaučeri za građane i u narednoj godini

Ona je za Tanjug kazala da se ovogodišnji pilot projekat podsticanja razvoja domaćeg turizma podelom vaučera koji je trajao svega tri meseca pokazao kao veoma uspešan i da je podeljeno preko 14.000 vaučera i ostvareno 118.000 noćenja.

Prosečna dužina boravka građana je osam i po noći, a pet je bio minimum da bi se rezervisao vaučer. Već od 15. decembra upućen je poziv ugostiteljima koji zele dobrovoljno da se priključe ovoj akciji, a ove godine bilo ih je 244.

"Verujemo da će zainteresovanost 2016. biti još veća imajući u vidu da će cele godine moći da se realizuju vaučeri", rekla je Pindžo.

Prva lista biće objavljena 31. decembra tako da će zainteresovani građani moći već od 1. januara da se prijavljuju, naglasila je.

Ona je kazala da budući da se prvi put od 2007. godine beleži u Srbiji rast broja domaćih turista i to za oko 12,5 odsto, to je bio pokazatelj da bi projekat iz 2015. u punom kapacitetu trebalo da počne da se realizuje i od 1. januara 2016. godine.

Pindzo je podsetila da je predviđeno da se lista korisnika od 2016. godine proširuje na inostrane penzionere, odnosno naše građane koji primaju inostrane penzije, ali i na nosioce registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

Uslovi za dodelu vaučera su isti - da prihod koji ostvaruju mesečno ne prelazi 60.000 dinara i rezervacija minimum pet dana u nekom od hotela.

"I naredne godine ćemo aktivnosti realizovati uz pomoć "Pošte Srbije" i građani će moći na 4.000 šaltera širom zemlje da predaju zahtev i u dogovorenom roku dobiju vaučere", rekla je Pindžo.

Građani bi mesec dana ranije trebalo da odluče gde će boraviti, kako bi izvršili rezervaciju i kako se ne bi desilo da hotel bude prebukiran i zbog toga ostanu bez mesta.

"Realno je očekivati tri i po puta više turista nego ove godine i do 50.000 vaučera biće moguće iskoristiti u 2016. godini“, rekla je pomoćnica ministra.

Osim što se beleži rast domaćih gostiju za 12,5 odsto, primetan je i rast broja stranaca koji su posetili Srbiju i to u poslednjih sedam, osam godina - takođe za 12 odsto.

Raste i broj noćenja za devet odsto i devizni priliv od turizma, naglasila je Pindžo. Podsetivši da je Srbija uvrštena u top 10 destinacija, osim prirodnih lepota i kulturnih i istorijskih sadržaja, poznata je i po gostoprimstvu, sagovornica Tanjuga je navela da je značajno i to što se Beograd kao glavni grad pozicionirao između ostalog i kao ozbiljan kongresni centar."

Sve to utiče i doprinosi popularisanju Srbije kao turističke destinacije, a ne treba zaboraviti ni ugostiteljsku ponudu, gastronomsku, i mnogo toga drugog što Beograd i Srbiju svrstava u najprivlačinije destinacije Evrope", rekla je Pindžo.

Ona je najavila da će u 2016. biti realizovan i novi pilot projekat koji se odnosi se na posticaj domaćim turističkim agencijama, organizatorima putovanja da dovode organizovane grupe stranih turista.

"Verujemo da će organizovani dolazak stranaca biti značajniji naredne godine i da će se to ogledati i u prihodima države i privatnog sektora kroz pružene usluge", rekla je sagovornica Tanjuga.

Osvrćući se na Zakon o turizmu, odnosno izmene koje su stupile na snagu u oktobru ove godine, Pindžo je rekla da je on doneo neke važne promene naročito po pitanju uređenja i transformacije lokalnih turističkih organizacija u pogledu aktivnosti i boravišnih taksi.

Prvi put su sada propisani uslovi koje neko ko rukovodi organizacijom mora da ispuni, a sve u cilju profesionalizacije ove delatnosti.

"Bez adekvatne turističke isfrastrukture u smislu kadrova teško možemo očekivati napredak na polju turizma", rekla je Pindžo.

Cilj izmena je, kako je kazala, i iskorenjivanje sive zone koja, kaže, takođe u značajnoj meri postoji u ugostiteljstvu i turizmu. Predviđen je pojačan inspekcijski nadzor, koji će u većoj meri biti poveren jedinicama lokalne samouprave.

Ministarstvo turizma će i u narednoj godini podržavati infrastrukturne projekte, koji će biti važni za razvoj turizma, poput projekta izgradnje pristana na Dunavu, revitalizacije tvrđave Golubački grad, a u budžetu za te namene predviđeno je 640 miliona dinara.

"Podržavaćemo i promocije, biće i kreditnih podrški za mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva koja žele da unaprede kvalitet ugostiteljske ponude", rekla je pomoćnica ministra za turizam.

Pindžo je najavila da će od 18. do 21. februara u Beogradu biti održan Međunarodni sajam turizma. Istovremeno će biti održan i Sajam vina, Sajam suvenira i opreme za hotele i restorane.

Zemlja partner biće Republika Slovenija, a očekuje se da će 2016. godine biti još više posetilaca nego ove. Na sajmu će građani moći da se prijave za vaučere, jer će biti postavljen i poštanski šalter kako bi mogli direktno da predaju zahteve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turizam vaučeri promocija moja srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana