Tekst objavljen: 27.02.2016 11:30        


Drugi najveći evropski proizvođač automobila je prijavio rast prometa od 5,6 odsto, na 56,3 milijarde evra, i najavio je za 5. april predstavljanje novog "strateškog plana o održivom rastu", prenosi agencija Frans pres.

Peugeot i  Citroën ponovo na stazama profita

Najnoviji rezultati su zaokret za ovu grupaciju, koja je u 2014. godini uknjižila neto gubitak od 555 miliona evra. Prošlog meseca, PSA je saopštio da je njegova globalna prodaja porasla za 1,2 odsto lani u poređenju sa 2014. godinom, uprkos blagom padu prodaje u Kini i jugoistočnoj Aziji.

Ovakve vesti su, kako navodi Frans pres, pomogle podizanju vrednosti akcija PSA, koje su na Pariskoj berzi skočile 4,1 odsto, na 14,23 evra.

PSA je, takođe, saopštio da je nadmašio nekoliko zacrtanih ciljeva, pri čemu je operativna margina dostigla pet odsto prihoda, čime je značajno premašena ciljana margina od dva odsto prihoda za 2018. godinu.

Kompanija je, takođe, poboljšala novčani tok, na 3,8 milijardi evra u prošloj godini, nadmašivši ciljanih 2,0 milijarde evra za period 2015-2017. godine.

PSA, koji proizvodi brendove kao što su "Peugeot", "Citroën" i DS, vodeći je francuski proizvođač automobila, iz čijih je fabrika prošle godine izašlo 2,97 miliona vozila. Ova grupacija je 2014. godine bila primorana da traži paket pomoći od vlade u Parizu i kineske kompanije Dongfeng motor, koje su zauzvrat dobile po 14 odsto vlasničkog udela u PSA.

Plan o restrukturiranju poslovanja PSA imao je za cilj da vrati ovu kompaniju u sam centar evropske automobilske industrije, koja je, između ostalog, prošlog meseca najavila povratak na tržište Irana, zahvaljujući partnerskom ugovoru sa jednom iranskom automobilskom kompanijom, u vrednosti od 400 miliona evra, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fizioterapeuti citroen francuski proizvođači automobili auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana